Dobos C. József 1847-ben, szakács dinasztia sarjaként született, és már nyolc éves korában ott kuktáskodott apja mellett az Andrássy-család konyhájában. Aztán a Batthyány kúria, majd egy földbirtokos tűzhelye következett. Dobos azonban mindig többre vágyott. Szakácsként és kereskedőként dolgozott, de gasztronómiai íróként határozta meg magát. Amikor 1878 decemberében, egy havas téli napon a Kecskeméti és a Magyar utca sarkán megnyitotta első üzletét, akkor is különcségével tűnt ki. Egy fillért sem költött hírverésre. Egyszerűen belefordított egy márkás bordeaux-i vörösbort, meg egy francia pezsgőt a kirakatban trónoló malomkő nagyságú gorgonzolákba és karba tett kézzel várta a hatást. A marketingfogás bejött. Dobos C. József hamarosan ismertté vált az európai haspókok körében, és mindenki meg akarta kóstolni ínyencségeit. A mesét Vinkó József, a Szellem a fazékból házigazdája meséli el a Kossuth rádió hallgatóinak.
Szellem a fazékból – Kossuth – március 3., szombat, 10:07
Műsorvezető: Kocsis Éva
A belépéssel kijelenti, hogy elolvasta és elfogadta az Adatkezelési nyilatkozatot.