×

Jazzlegendák: Dexter Gordon

Március 3-án, 23.00-kor a Bartók Rádió műsorán!
 

A 95 éve született Dexter Gordonra emlékezünk – aki kezdetben klarinétozott, tinédzserévei közepén váltott a tenorszaxofonra, 17 volt, amikor Lionel Hamptonnal megismerkedett. Valamivel több, mint két esztendeig dolgozott vele, s közben hírneve fokozatosan nőtt, még mindig nem volt 20, amikor nem kisebb művész nevezte őt egyik kedvenc tenorosának, mint Coleman Hawkins. Aztán meghódította a nyugati és a keleti partot is, mígnem áthelyezte székhelyét Európába, egészen pontosan Koppenhágába. És ez jó volt néki. Mint elmondta, sokat tanult. Egy másik életformát, egy másik kultúrát, nyelvet. Élvezte. Ott nem létezett faji megkülönböztetés, vagy ilyesmi. És Európában az, hogy művész vagy, jelent valamit. Amerikában a pénzről szól minden. Ha dollárban jó vagy, akkor jó vagy. De az egy teljesen más mentalitás. A jazzről pedig azt mondta egyszer: a jazz egy polip. Mindent bekebelez, amit hasznosítani tud.

I. A Dexter Gordon Quintet játszik
Tagjai: Dexter Gordon (tenorszaxofon), Freddie Hubbard (trombita), Horace Parlan (zongora), George Tucker (bőgő), Al Harewood (dob)
1. George Gershwin: I Was Doing Allright
2. Carey-Fischer: You’ve Changed
3. Dexter Gordon: a) For Regulars Only
b) Society Red
II. A Herbie Hancock Quintet jászik
Tagjai: Herbie Hancock (zongora), Dexter Gordon (tenorszaxofon), Freddie Hubbard (trombita), Butch Warren (bőgő), Billy Higgins (dob)
Herbie Hancock szerzeményei
1. Three Bags Full
2. Empty Packets
3. The Maze

Jazzlegendák – Bartók – március 3., szombat, 23:00

Műsorvezető: Schaefer Andrea
Szerkesztő: Veisz Gábor

Korábbi adások>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább