ALPOK-DUNA-ADRIA: "Haszontalan" találmányok

A március 8-i adás tartalmából.
 

Tavaly Szlovéniában mintegy 15 ezer embernél diagnosztizáltak daganatos megbetegedést. A szlovén társadalmat is sújtja az elöregedés, így már csak az idősek nagyobb aránya miatt is, a rákos megbetegedések számának növekedésére kell felkészülni. A szlovén kutatóknak a Ljubljanai Onkológiai Intézetben a rákgyógyítás új módszerét sikerült kifejleszteniük – az elektro-kemoterápiát.

Az emberiség nagy vívmányait- például a kereket, a könyvnyomtatást, vagy a televíziót – már réges-rég feltalálták. A svábföldi emberek híresek ötletességükről és kézügyességüktől, no és szabadidejük is akad szerencsére. Évről évre Weißenhornban kiállítást is rendeznek a nem túl hasznos, de annál különlegesebb találmányaiknak.

Észak-Kelet Magyarországon, a Bükk-hegység déli lankáin lévő Kisgyőrt „a faragások falujának” is nevezik. A hatalmas völgykatlanban megbúvó falu lakói ragaszkodnak az ősöktől örökölt szokásokhoz. A település egyediségét, az itt található számtalan, helyi motívummal díszített fafaragás, emlékmű, kapu és híd adja. Kisgyőr így vonzza nemcsak a csendre, jó levegőre vágyókat, hanem a népi hagyományokat őrző köztéri alkotások iránt érdeklődőket is.

A curling, azaz – kevésbé szerencsés magyar fordítással – csúszókorong vagy jégteke egy sajátos téli csapatsport, amelyet jégen, simára csiszolt, nehéz gránitból készült, fogantyúval ellátott kövekkel játszanak. Egy Goriziától délre fekvő településen azonban, a hagyományos köveket kuktafazekakkal helyettesítik. Erre a mókás változtatásra épül egy vidám tömegsportrendezvény, amelyen évről-évre egyre több csapat indul.

Világszerte találkozhatunk sziklába vájt, faragott lakóépítményekkel. A horvátországi Baranyában például, minden építőanyagot és vázszerkezetet mellőző, löszfalba ásott helyiségek alkotnak mesterséges barlangokat. Míg régebben lakóhelyül szolgáltak, ma többnyire borospinceként használják a helyiségeket.

Az Alpok, a Duna és az Adria mentén fekvő országok közös televíziós műsora.

Alpok-Duna-Adria Duna TV – március 8., csütörtök 7.14
Ismétlés: Duna World – március 8. csütörtök 16.45

Tovább a műsoroldalra >>>

Array
(
    [replacement] => 
		
		

    [shortcode] => 
		
		

    [title] => 
    [image] => //cdn.cms.mtv.hu/wp-content/uploads/sites/4/2018/03/Haszontalan-találmányok-1-1024x580.jpg
    [alignment] => aligncenter
)

Olvasson tovább