Szlovák nemzetiségi műsor - 9. hét

A február 26. és március 4. közötti adások tartalmából.
 

Február 27., kedd:
-Liz Taylor évfordulója
-Szlovák versmondó és népdal verseny 2010 Répáshután ARCHÍV
-Szegedi Szlovákok Egyesülete 2015 nyári tábora, Bártfa, Eperjes
-A csehszlovák – magyar lakosságscere (1946-1948) és hatása az emberi sorsokra c. konferenciát rendezte nov. 19-én Magyarországi Szlovákok Kutató Intézete.A rendkívűli toborzótevékenységről a magyarországi szlovákok körében Fuzik János, a Parlamenti Nemzetiségi Bizotság elnöke beszél.

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

Február 28., szerda:
– nemzetiségi információk
– Pilis – Hójelentés, megszólaló: Demjén Márta
– A Pilisszentkereszti Szlovák Önkormányzat a Pilisi Szlovákok Egyesületével közösen idén is megrendezi a „Juraj Migaš emléktúrát“, amelyre a szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak.
– 2018. február 23-án és 24-én, került megrendezésre a XI. Nemzetközi Kolbászfesztivál a Diószegen. Versenyben vettek részt a csorvási Szlovákok is. Erről beszámol Gyimesiné Hugyik Erzsébet a Csorvási Szlovák Önkormányzat elnöke
– Február 27-én ülésezett az OSZÖ Közgyűlése, erről beszámol Hollerné Racskó Erzsébet. az Országos Szlovák Önkormányzat elnöke
– történelmi kalendárium
– “Rózsa a kedvenc virágom”

Szerkesztő-műsorvezető: Dózsa Zenta

Március 1., csütörtök:
– Hírek, nemzetiségi információk, programajánló
– Az OSzÖ új felhívása nemzetiségi programok szervezése és szlovák publikációk kiadásának támogatására
– A Magyarországi Szlovákok Kulturális Intézetének új népzenei kiadványait mutatták be a közelmúltban Budapesten. A népdalgyűjtésekről, könyvekről és cédékről beszélgetünk Király Katalin etnológussal, Terék József népzenésszel, Kain Rozáliával és Erdélyi Molnár Klárával, az MTA Zenetudományi Intézetének munkatársával.
– A műsor második részében a récsei főkötőkről lesz szó, melyeket Anna Würflová népművész készített és bemutatjuk a szlovákiai Banda zenekart.

Szerkesztő: Makai Ildikó

Március 2., péntek:
– Hírek, nemzetiségi információk, aktuális felhívások
– Ha a magyarországi szlovákokról beszélünk, általában azokra a szlovákokra gondolunk, akik Békéscsabán, Tótkomlóson vagy Budapesttől északabbra élnek. Azonban, szlovákok már néhány évszázada, az ország észak-keleti részén is élnek. Ezen a vidéken fekszik Rudabányácska, az a kis falu, melynek életmódja és tradicionális kultúrája dr.Király Katalin etnológus szakmai érdeklődésének fókuszába került. A szerző mindezidáig ismeretlen információkat oszt meg velünk Rudabányácska öröksége c. monográfiájában, melyben összegyűjtötte a falu népdalkincsét is.
– A műsor második részében Vladimír Minác: Nikdy nie si sama (Sohasem vagy egyedül) c. novellájából készült rádiójátékot hallhatják.

Szerkesztő: Makai Ildikó

Március 3., szombat:
-legynagyobb képrablás…
– Cabiansky kalendár és bácspetróci Národny kalendár. megszólalók – Michal Lászik, Valentik Vladimír, ism.
-Cabiansky kalendár története, megszólalók: Kníchal Oldrich, László Kiss ARCHÍV
-Szlovák nyelv és népi időjóslás megszólaló: Eva Culenová, Bell Mátyás Egyetem, Besztercebánya, ism.

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

Március 4., vasárnap:
-OSZÖ közgyűlése – Hollerné Racskó E., OSZÖ elnöke ism.
-A számok helyes nyelvtana – Gyorgy Ladislav ism.
-Szlovák nyelv külföldieknek – Dr. Basir – Gecová ism.
-A Magyarországi Szlovákok Kulturális Intézete zenei kiadványai. A bemutatón, a kesztölci szlovák népdalgyűjteményről szóló kötettel, illetve Rudabányácska és a Tápiómente szlovák népdalaival ismerkedhettek meg az érdeklődők dec. 6-án….ism
-A csehszlovák – magyar lakosságscere (1946-1948) és hatása az emberi sorsokra c. konferenciát rendezte nov. 19-én Magyarországi Szlovákok Kutató Intézete.A rendkívűli toborzótevékenységről a magyarországi szlovákok körében Fuzik János, a Parlamenti Nemzetiségi Bizotság elnöke beszél.

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

Ide kattintva hallgathatja online>>>

Szlovák nemzetiségi műsor minden nap 18:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán

Olvasson tovább