×

Túl az Óperencián - Forgács Péter - 9.hét

A február 26. és március 4. közötti adások tartalmából
 

Forgács Péter, a Jászai Mari-díjas magyar színész, zenész, rendező, érdemes művész. 1981-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen,
Játszott a Nemzeti Színházban, a Thália Színházban, az Operettszínházban. A Győri Nemzeti Színházban színész és rendező is, 2011-től a színház igazgatója.
Forgács Péter a legtöbbet szinkronizáló színészek egyike. Közel ötszáz filmben négyszázötven szerepet szinkronizált. David Hasselhoffnakhuszonegyszer kölcsönzött magyar hangot (Knight Rider, Baywatch), de ő szinkronizálta Gil Grissom, (William L. Petersen) hangját is a CSI: A helyszínelők című sorozatban. Szinkron listáján több alkalommal találkozhatunk Ralph Fiennes, Ray Liotta és Tom Hanks nevével is.
Édesapja Forgács Tibor, fiához hasonlóan (Jászai Mari-díjas) színész és zenész volt.
A művész életében – neveltetése okán is – nagy szerepet játszik a zene. Főiskolás társaival, egy – a Nemzeti Színházban tartott – Illés-együttes koncert hatására megalapították a Színészzenekart. Az alapítók, további névsora: Bubik István, Dunai Tamás, Gesztesi Károly, Makrai Pál, Sasvári Sándor, Sipos András.
A Mindhalálig Beatles című színdarab története még 1988-ban, a Thália Színházban kezdődött. Forgács Péter állt elő az ötlettel, és megszületett a darab, amely egy külföldre szakadt zenész története, aki hazatérve összeállítja régi zenekarát. Mikó István, Forgács Péter, Győri Péter és Incze József magára öltötte magára a legendás csapat tagjainak – John Lennon, Paul McCartney, George Harrison és Ringo Starr – figuráját.
Tevékeny részese a megújuló magyar musical színjátszásnak. Egyik főszereplője az Iglódi István által rendezett, 1980-ban bemutatott, főiskolás vizsgaelőadásnak, a West Side Story-nak. Találkozhatunk nevével a felújított Sakk illetve az Elizabeth magyarországi ősbemutatójának főszereplői között is.

Várjuk Önöket szeretettel.

Túl az Óperencián minden nap 9:04-től és 18:04-től a Dankó Rádióban!

Szerkesztő-műsorvezető: Nagy Ibolya

Korábbi adások >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább