Egy hazában: Közösség, kommunikáció, karrier

A február 25-i adás tartalmából
 

Tököl képviselőtestülete a múlt vasárnap ünnepelte és jutalmazta azokat a helyi polgárokat, akik többéves munkásságukkal jelentősen hozzájárultak a város fejlődéséhez, hírnevéhez. A díjazottak között voltak horvát és szerb nemzetiségű tököliek is, sőt a képviselőtestület a település díszpolgárává választotta Halász Lászlót, a helyi Művelődési Központ igazgatóját, a tököli Délszláv Nemzetiségi Együttes, és a Kóló Zenekar vezetőjét. (Mándity Predrág)

Siklóson a múlt év vége óta folyik a helyi szerb ortodox templom ikonosztázionjának felújítása. A templomban folyó munkálatokról érdeklődött Mándity Predrág.

Március 9-én Országos Textilkonferenciát tartanak Békéscsabán. A tanácskozással párhuzamosan egy kiállítás is lesz, amelyre a résztvevők már elküldték anyagaikat. A deszki „Bánát Műhelye” különdíjat nyert. A Bánát Szerb Kulturális Közhasznú Egyesület elnöke, Brczán Krisztifor. (Mándity Predrág)

A nemzetiségi iskolák és óvodák 330 millió forint kiegészítő támogatást kapnak 2018-ra – jelentette be az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár szerdán, a támogató okiratok átadásakor a Parlamentben. Kiemelkedően fontos felhívni a világ figyelmét a kihaló nyelvekre, egyben a nyelvhasználat egyedülálló kultúramegőrző szerepére, hangsúlyozta a Nemzetiségi Ombudsmanhelyettes az anyanyelv nemzetközi napja alkalmából. Már csaknem 50 ezren regisztráltak a nemzetiségi névjegyzékbe az országgyűlési választásra is kiterjedő hatállyal – mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke hétfői sajtótájékoztatóján. A legfrissebb adatok szerint már 23 ezernél is többen regisztráltatták magukat az országgyűlési választás német nemzetiségi névjegyzékébe. Március elsején, este hatkor a Budapesti Román Kulturális Intézet, valamint a Cotroceni Nemzeti Múzeum közös szervezésében nyílik A román királyi család a Nagy Háború frontjain című kiállítás az intézet budapesti, Izsó utcai székházában. A Szolnoki Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat idén is csatlakozik az 1849-es Szolnoki csata emlékére rendezett eseménysorozathoz, március 3-án.

A Szerb Országos Önkormányzat Közgyűlése Thököly Száva díjban részesítette Mohainé Csupity Zsófiát, a rácalmási szerb közösség vezetőjét, aki több éves áldozatos munkájával, sőt sokszor anyagilag is jelentős mértékben támogatta a rácalmási és dunaújvárosi szerb kulturális és egyházi műemlékek felújítását, megóvását. A díjazottal a Budapesten megtartott központi Szent Száva akadémia és díjátadó ünnepség után Mándity Predrág beszélgetett.

Közösség, kommunikáció, karrier – ezzel a jelszóval ajánlja a hazai szlovák családok számára a nyelvtanulás előnyeiről szóló tájékoztató anyagát az Országos Szlovák Önkormányzat. Az oktatási kampányhoz egy internetes oldalt is készítenek, amelynek magyar címe tükrözi: a többségi társadalom tagjai számára is nyitott a lehetőség, hogy megismerkedjenek a szlovák nyelvvel. A részletekről Antala Zsuzsanna mikrofonja előtt Hollerné Racskó Erzsébet, az Országos Szlovák Önkormányzat elnöke beszélt.

Ahogyan korábban már röviden hírül adtuk, össznemzetiségi darabot állítanak színpadra hazai nemzetiségi színművészek. A Levesben című színjáték főpróbáját már megtartották a Magyarországi Szerb Színházban. Az Erdélyi Dániel által rendezett előadás a hazánkban élő örmény, görög, német, szerb, lengyel és magyar nemzetiségű nők helyzetét vizsgálja. A darab premierje a Jelenlét Nemzetiségi Fesztivál keretein belül, március 22-én, a Nemzeti Színház Kaszás Attila termében lesz. Az egyik próbán kért mikrofon elé Oganova Eranyak négy szereplőt, Tóth G-Keller Lindát, Trojan Tündét, Frank Ildikót és Koncz Esztert.

Találkozót szervezett a Békéscsabai Román Nemzetiségi Önkormányzat a város egykori Román Klubja tagjainak. A 60-as, 70-es években, a megye románok lakta településeiről már sokan Békéscsabára költöztek, és egy idő után, Grósz György vezetésével – aki sajnos már két éve nincs közöttünk – havonta tartottak összejöveteleket. Ezekre a találkozókra a gyulai románok is átjártak. Követve az egykori hagyományokat, az elmúlt hétvégén rendezett estre is sokan eljöttek a szomszédos fürdővárosból. Munkatársunk, Bauer Ádám is ott volt.

A garai Bácska Tamburazenekar 28 éve működik, de önálló CD-t csak most jelentettek meg. Annál értékesebb alkotásról van azonban szó, hiszen eredeti, szinte már feledésbe merült bunyevác-horvát népdalokat dolgoztak fel. Bende Erharddal, a zenekar vezetőjével Sákán Tímea beszélgetett.

Egy hazában – Nemzetiségi adások – február 25., vasárnap, 13:00

Szerkesztő-műsorvezető: Lang János

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább