Szlovák nemzetiségi műsor - 8.hét

A február 19-25. közötti adások tartalmából.
 

Február 19., hétfő:
-nemzetiségi információk
-„Zsuzsanna napi szlovák szokások és hiedelme….. Ha a pacsirta magasan repül az égen Zsuzsanna napján, akkor az meleg közeledését jelzi. Ha a pacsirta énekel is, akkor pedig a jó idő már olyan közel van, hogy a pacsirta annak üdvözlésére fakad dalra.”
történelmi kalendárium
–„A Szegedi Szlovák Önkormányzat és a Szegedi Szlovákok Egyesülete február 16-án megrendezte egy vidám , zenés , farsangi fánkos , kvasienkás/gőzgombóc/ összejövetelt a Nemzetiségek Házában. Megszólalók: Bencsik János, Agód Zsuzsanna, Csáki Zsuzsanna, Csirik György
A háziasszony szerepét, aki a hamisíthatatlan tótkomlósi gőzgombócokat (kvasienka) elkészítette magára vállalta Paulikné Juhász Mária.
Hangszerét Csáki Lajos szólaltatta meg. ”
-„Oriesková rozprávka”, irta: Ján Uliciansky, Rendezte: Tána Tadlánková, szerepel: Richard Stanke, Diana Mórová, Emilia Vásáriová, Stanislav Danciak, Zuzana Kronerová, Vladimir Minarovic

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

Február 20., kedd:
– Parlamenti választás 2018
– Az Országos Szlovák Önkormányzat a szlovák nyelv oktatását és népszerűsítését célzó országos kampányt indít. A nagyszabású akció keretében a szlovák nemzetiségi önkormányzatoknak és szervezeteknek számos tájékoztató anyagot készítenek. A részletekről Hollerné Racskó Erzsébetet, az Országos Szlovák Önkormányzat elnökét kérdeztük.
– Mennyire ismerjük szomszédaink filmkultúráját ma, és mennyire vagyunk jelen az ö kulturális horizontjukon? Megszólaló: Misíková Katrína, Film és Színműveszeti Akadémia, Pozsony
– Szlovák nyelv oktatást Kairóban. Az egyiptomban töltöt éveiről Barková Viera, professzor asszony beszél
– Nemzetiségi információk
– Ösztöndíj pályázatok

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

Február 21., szerda:
-nemzetiségi információk
-Az Idegenvezetők Világnapja
-történelmi kalendárium
-Szentantal – kastélyról, múzeum tárlatról beszél Jana Slaná …Jelenleg az erdészeti, faipari és mezőgazdasági múzeum székhelye, sok fegyver- és trófeagyűjteménnyel. Az eredeti búrokkal bebútorozott belső részein kívül a látogató figyelmét magára vonja a nagy mennyiségű vadásztrófeával – főleg szarvasagancsokkal – díszített hosszú folyosó. Ékessége az Arany szalon és annak bútorzata, amelyet Mária Terézia adományozott nászajándék részeként leányának, Mária Antoinettenek.
-női magazin- az Idegenvezető Vilánapja
-A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) és a budapesti idegenvezetők 2018. február 22-25. között szervezik meg fővárosunkban az Idegenvezetők Világnapját.
-élményekről, munkájáról meséli Mataisz Mária, mint szlovák idegenvezető

Szerkesztő-műsorvezető: Dózsa Zenta

Február 22., csütörtök:
– nemezetiségi info
– Szegedi Szlovákok Egyesülete 2015 nyári tábora, Bártfa, Eperjes
– Luis Bunuel évfordulója

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

Február 24., szombat:
– Vallási magazin
– Beszélgetés Tomáš Karol Jászói monostori főapáttal.
– Nyílt napot tartanak február 28-án a pozsonyi Comenius Egytem intézetében , ahol bemutatják 1 éves képzésüket, melyen külföldi és külhoni diákokat készítenek fel szlovákiai felsőoktatási képzésekre. Az egyetem nyári egyetemet is szervez, ahol szintén a szlovák nyelv elsajátítása a cél és persze az, hoyg megismerkedjenek a hallgatók a szlovák kultúrával, idegenforgalmi látványosságokkal. 2015-ben látogattunk el a nyári képzésre. Akkor augusztus 2-től 22-ig tartott Pozsonyban az 51. Studia Academica Slovaca Nyári Egyetem. Az nyári egyetem igazgatója, Jana Pekarovičová mutatta be a képzést a külföldiek számára kínált lehetőségeket.
– Szlovákia egy almafával nevez az „Európa legszebb fája” címre.
– 1994-ben ezen a napon hunyt el Ladislav Mňačko, szlovák író, költő, drámaíró és publicista. Rá emlékezünk.

Szerkesztő-műsorvezető: Bencsik János
 

 

Ide kattintva hallgathatja online>>>

Szlovák nemzetiségi műsor minden nap 18:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán

Olvasson tovább