ALPOK-DUNA-ADRIA: 35 éves a műsorunk

A február 22-i adás tartalmából
 

Az Alpok, a Duna és az Adria mentén fekvő országok közös televíziós műsora.

Az olasz-osztrák-szlovén hármas határ közelében fekvő Enemonzo település egyik szarvasmarha-telepén robottechnikát alkalmaznak a fejésnél. Az új eljárás eredményeképpen egyrészt a tej sokkal magasabb minőségű lett, emellett a berendezés állandóan szondázza az állatok egészségi állapotát is. Ráadásul, a fejés automatizálásával megtakarított időt, a gazdák más tevékenységekre fordíthatják.

Az Alpokban már javában tart a rémisztő maskarák, az úgynevezett „Perchták“ időszaka. A loboncos szőrű, ijesztő álarcú figurák felvonulásának ősidők óta ismert szokása a tél szellemeit hivatott elüldözni. Egy fiatalokból álló, alsó-bajorországi maskarás csoport úgy döntött, hogy a környékükön is meghonosítják ezt a népszokást.

Kranj, melyet a régi feljegyzésekben Carnium, Creina és Krainburg néven is emlegettek, a 11. században őrgrófi székhely volt, s ez a település szolgált Krajna tartomány névadójául is. A negyedik legnagyobb szlovén város Gorenjska régió földrajzi középpontjában fekszik.

A kötélugrók világversenyén, azaz a World Jump Rope Championship-en, öt földrész harminckét országából több mint 800 versenyző küzdött meg egymással különböző kategóriákban az aranyéremért. Mórahalmon, a Csongrád megyei kisvárosban, a helyi testnevelő tanár 20 éve kezdett el ugrókötelezni néhány lelkes gyerekkel. Jelenleg már közel százan űzik ezt a sportot, 40-en pedig rendszeresen versenyeznek is.

Az Alpok-Duna-Adria nemzetközi magazin első ízben 1982. decemberében került adásba. Nemrégiben ünnepeltük fennállásának 35. évfordulóját. Összeállításunk a televíziós együttműködésben résztvevő szerkesztőket mutatja be és számos érdekességet is elárul az öt országban, kéthetente jelentkező magazinról.

Alpok-Duna-Adria Duna TV – február 22. csütörtök 7.14
Ismétlés: Duna World – február 22. csütörtök 16.45

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább