Ukrán nemzetiségi műsor: „Búcsú a kántálástól”

A február 16-i adás tartalmából.
 

Február 11-én Budapesten, az Ukrán Kultúra Napjai rendezvénysorozat keretében ukrán-magyar karácsonyi fesztiválra került sor „Búcsú a kántálástól” címmel.
Az ünnepség szentmisével vette kezdetét a Szent Mihály templomban, amelyet a Drohobicsi Szenvedő Szentek Templomának kórusa kísért. A szentmisét Iván Panykiv atya vezette, aki kiemelte a közelgő Nagy Böjt időszakának és a magyarországi ukránság összetartásának fontosságát.
A misét követő karácsonyi program a Szent Flórián görög katolikus templomban folytatódott.
A fesztivált hivatalosan Damjan Haborij atya, a magyarországi ukrán közösség lelkipásztora, Kocsis Ákos, a Szent Flórián Görügkatolikus Templom parókusa, Hartyányi Jaroszlava, a magyarországi ukrán nemzetiség parlamenti szószólója és Kravcsenko György, az Ukrán Országos Önkormányzat elnöke nyitották.
Az ünnepi műsor keretében felléptek: A Szent Flórián Templom Magyar Görög Katolikus parókiájának kórusa, a Bécsi Szent Barbara Görög Katoliks Templom ifjúsági kórusa, a drohobicsi „Halics” népzenei együttes és a Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesület „Berehinya” kórusa.
Zérásképp Damjan Haborij atya kiemelte az ünnep fontosságát, hiszen ez volt az első közös ukrán-magyar templomi rendezvény, amely mindenképp ismétlést kíván. Az atya továbbá megköszönte a szervezőknek (Ivan Panykiv drohobicsi atyának, Mihajlo Kravec, az Ivan Franko Alapítvány elnökének, a Budapesti Ukrán Görög Katolikus Parókiának, a Szent Flórián Magyar Görög Katolikus Templomnak, az Ukrán Országos Önkormányzatnak, a Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesületnek, a Fővárosi Ukrán Nemzetiségi Önkormányzatnak és a Kőbányai Ukrán Nemzetiségi Önkormányzatnak a segítőkészséget, a részvételt és a lebonyolítást.

Ukrán nemzetiségi műsor minden pénteken 13:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán!

Szerkesztő-műsorvezető: Sipajlo Igor

Tovább a műsoroldalra>>>

Array
(
    [replacement] => 
		
		

    [shortcode] => 
		
		

    [title] => 
    [image] => //cdn.cms.mtv.hu/wp-content/uploads/sites/4/2018/02/5.png
    [alignment] => aligncenter
)

Videó ajánló

Olvasson tovább