90. Oscar®

Octavia Spencer (A víz érintése)

 

Spencernek hat testvére van. Édesanyja nevelte őket, aki elhunyt, mikor Spencer tizennyolc éves volt. Spencer az Auburn Egyetem hallgatója lett angol és színművészet szakon, 1994-ben végzett. Egy évvel később megkapta első filmes szerepét a Ha ölni kell című filmdrámában főszerepben Sandra Bullockkal, Matthew McConaughey-val és Samuel L. Jacksonnal. A film forgatása közben ismerkedett meg Tate Taylorral, akivel barátságot kötött. 1997-ben Spencer A kulcsjátékos című vígjátékban szerepelt, de csalódására sok jelenetét kivágták. A következő évek apróbb vendégszerepekkel teltek el filmekben és televíziós sorozatokban, mint a Vészhelyzet vagy az X-akták. 2000-ben kapott először rendes szerepet a City of Angels című sorozatban Viola Davisszal, Blair Underwooddal és Vivica A. Foxszal.

A váratlan fordulat 2010-ben következett be, mikor barátja, Tate Taylor bemutatta A Segítség filmezési jogait megvásárló Kathryn Stockettnek. A regény sikere nyomást helyezett a készítőkre, hogy egy ismert színészt válasszanak Minny szerepére, azonban Spencer elég meggyőző volt a meghallgatásokon. A film kereskedelmileg és kritikailag is megütötte az elégedettségi mércét, Spencer pedig Oscar-díjat nyert, azonban nagyon is tisztában volt vele, hogy ez még nem jelent egyenes befutót a filmvilágba.[5] A következő években szerepelt A megálló, A beavatott-sorozat filmjeiben és hangját is kölcsönözte a Zootropolis – Állati nagy balhé című animációs filmben. Legnépszerűbb alakítása A számolás jogában, amiben egy matematikust játszik, aki más afro-amerikai nőkkel egyetemben segít a NASÁnak elstartolni az űrbe.

Legújabb filmjéért, A víz érintéséért Golden Globe-díjra jelölték, ezzel esélyessé vált, hogy az Oscar-jelöltek közé kerüljön ismét mellékszereplői kategóriában.

Forrás: Wikipédia

További olvasnivalók