Napközben: Csökkenő IQ?

A február 19-i adás tartalmából.
 

1. Csökkenő IQ?
– Egy felmérés szerint csökken a fejlett európai országokban élők intelligenciaszintje. Az elsősorban Skandináviát és az Egyesült Királyságot vizsgáló új kutatás szerint a fejlett országokban az 1900-as évek közepétől megfigyelhető növekvő tendencia az 1990-es évek közepén megbicsaklott, azóta az IQ-szint inkább csökkenést mutat, 1995 óta „széles körű társadalmi változás nyomta rá a bélyegét a gyerekek fejlődésére-gondolkodására is, és ez évről évre meghatározóbb lesz”. Szerinte ez a változás a technológia fejlődése, elsősorban a kommunikáció módját teljesen átalakító játékkonzolok és okostelefonok megjelenése.
– Valóban ennyire negatívan hat az okostelefon az IQ-ra? Egyáltalán csökkenhet az IQ? Miféle kompetenciák javulnak, és mely képességeket ronthatja a technikai eszközök használata?

Hallgassa meg!

Riporter: Horváth Ágnes
Megszólalnak:
– Bogdán Richárd Mensa klub elnök
– Pécsi Rita, tanár, pedagógiai kutató
– Tari Annamária pszichológus

2. MINORITY SAFEPACK
– Aláírás indult, hogy az Európai Unió jogi lépéseket tegyen a nemzeti és nyelvi kisebbségekhez tartozó emberek védelmének javítása, valamint az unió kulturális és nyelvi sokszínűségének megerősítése érdekében. Bár az Európai Unióban 60 millióan tartoznak valamely őshonos nemzeti kisebbséghez, jelenleg nincs olyan átfogó európai uniós kisebbségvédelmi szabályozás, amely megfelelő jogi védelmet biztosítana az őshonos nemzeti közösségeknek.
– Mi remélhető a kezdeményezéstől? Hogyan gondolkodik a nemzeti kisebbség jogairól a mai ifjúság határon innen és túl? Mennyire fontos számukra az anyanyelvhasználat pl. felvidéken, vagy itt egy nemzetiségi környezetben? Mennyire fontos más őshonos kisebbségeknek a jogaik megtartása, kivívása?

Hallgassa meg!

Riporter: Oláh-Gál Elvira és Horváth Ágnes
Megszólalnak:
– Csáky Csongor Rákoczi Szövetség főtitkára
– dr. Tárnok Balázs Rákoczi Szöv. jogi szakértője
– Sárközy Júlia Olaszország

3. Csontvelő transzplantáció
A héten jelentették be, hogy fejlesztésnek köszönhetően bővül az onkohematológiai ellátás lehetősége a Debreceni Egyetemen, Steril kórtermekkel és korszerű műszerekkel bővült a Klinikai Központ Hematológiai Osztálya. Nemrég újították fel a miskolci gyermek csontvelő transzplantációs osztályt is. Az országban először itt végeztek csontvelő transzplantációt gyermeken. Mi fejlődött azóta a területen? Hány gyermeket menthetnek így meg? Merre halad az orvostudomány ezen területen?

Hallgassa meg!

Riporter: B. Tóth Erika
Megszólalnak:
– dr. Simon Réka a Megyei Kórház GYEK Onkohaematológiai és Csontvelő transzplantációs Osztályának vezetője Miskolcon
– Debrecen- dr. Berényi Ervin, DE Klinikai Központ vezetője

4. Apa szerep
Az apák családban betöltött szerepéről indítottak hiánypótló edukációs és érzékenyítő programsorozatot Újbuda Önkormányzata Családbarát Újbuda Programjának keretében, a Felelős Szülők Iskolája szakmai szervezésében. Az öt alkalomból álló, ingyenesen látogatható előadás-sorozat célja a férfi, a férj, az apai és atyai identitás újraértelmezése, értékelése, „támogatása”. De miért kell magyarázni az ősidők óta létező szerepet? Mi nehezíti korunkban a családfővé válást?

Hallgassa meg!

Riporter: Pilisy Csenge
Megszólalnak:
– Bedő Imre, Férfiak Klubjának elnöke
– Pólus Enikő, mentálhigiénés szakember, Me-Se-Kő Mentálhigiénés Segítő Központ alapítója

Napközben – Kossuth, február 19., hétfő, 9.00

Szerkesztő: Horváth Ágner
Műsorvezető: Horváth Szilárd

Tovább műsoroldalra >>>

Olvasson tovább