Egy hazában: Szlovák önkormányzati választások

A február 18-i adás tartalmából.
 

Több fontos, a hazai szlovákokat is érintő tudnivalója, határideje van az országgyűlési választásnak – mondta el műsorunknak Hollerné Racskó Erzsébet, az Országos Szlovák Önkormányzat elnöke.

Február 24-én a méhkeréki Dúló György Művelődési Házban harmadik alkalommal idézik fel a Nyisztor György Hagyományőrző Néptáncegyüttes egykori és jelenlegi táncosai a régi vasárnapi táncházat, a „zsok”-ot. Ez alkalomból ünneplik az együttes fennállásának 70. évfordulóját is. A legendás helyi prímás, Kovács Tivadar unokája, Kovács János szerint ilyen rendezvényekkel lehet őrizni a helyi kulturális hagyományokat

A deszki Bánát Szerb Közhasznú Egyesület szervezésében, idén is megtartják a régi gasztronómiai hagyományok ápolása jegyében a Disznóvágást. A Szent Száva Szerb Kulturális, Oktatási és Hitéleti Központ udvarán már reggel óta zajlik az egykori szokások bemutatása. Brczán Krisztifor, a Bánát elnöke.

Március 23-ig nyújthatja be kérelmét aki az április 8-ai választáson szeretne nemzetiségiként szavazni. Soltész Miklós, egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár bolgár egyházi és nemzetiségi vezetőkkel folytatott tárgyalást Budapesten. Több éves szünet után idén ismét megrendezik Tolna megyében a Cinegemadár népdaléneklési és népi hangszeres versenyt. Keleti kereszténység-nemzeti identitás címmel indít sorozatot az Örmény Apostoli Egyházi Közösség és az Örmény Lelkiségi- és Családközpont Egyesület. A Magyar Állami Operaház februárban folytatja a határon túli turnéját.

Több éves kiemelkedő munkásságáért a szerb kultúra ápolása, valamint az egyházi és kulturális értékek megóvása területén, a Szerb Országos Önkormányzat Közgyűlése Szent Száva díjjal tüntette ki Gyurity Illésné, Buncsity Nádát, a Hercegszántói Szerb Önkormányzat elnökét. A díjazottal, aki a helyi Szerb Ortodox Egyházközség vezetőségének tagja is, Mándity Predrág beszélgetett.

Több mint 600 tanuló, pedagógus, szülő, nagyszülő, barát és meghívott vendég vett részt az elmúlt hétvégén a Gyulai Román Kulturális Központban, a 2014-18-as évfolyam számára tartott szalagavató bálon. Ebben az évben a Gyulai „Nicolae Balcescu” román gimnázium két párhuzamos osztályának 48 diákja válik meg az iskolájától. Kaupert Júlia először arra kérte Czeglédiné Gurzó Mária igazgatót, hogy jellemezze a végzős osztályokat.

Szlovák olvasóversenyt rendeznek a püspökhatvani Bene József Általános iskolában február 23-án, pénteken. A két korcsoportban meghirdetett versenyre 9 iskolából 90 diák jelentkezett. A részletekről érdeklődve kérte telefonhoz Makai Ildikó a verseny szervezőjét, Zemenné Palecska Erika szlovák tanárnőt.

Névadó ünnepséget tartottak a budapesti Horvát Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Diákotthon tornatermében, amely felvette az egykori jeles, Sibeniki születésű kosárlabdázó, Dražen Petrović nevét. Kettős jubileumra hívta fel köszöntőjében az ünneplők figyelmét Gojtán Anna, az intézmény igazgatója, aki méltatta a fiatalon elhunyt sportoló pályafutását. Horvátország budapesti nagykövete, Mladen Andrlić kormánya üdvözletét tolmácsolta Horvátország területi integritásának 26-ik évfordulója alkalmából és megköszönte a híres sportoló családjának, hogy eljöttek az ünnepségre és emléktábla avatóra. Pavlekovics András összeállítása.

Bonyhádon idén minden a pacskerekről szól, az érdeklődők például megtanulhatják: hogyan készül a sváb lábbeli. A több hónapos tanfolyam egy kutatás bemutatójával kezdődött. És nem is gondolná az ember, hogy szomszédos települések esetében is mekkora különbség lehet a lábbelik között. Arnold Krisztina beszélgetett Vitéz Zsolttal, a Tolna megyei sváb viseletek kutatójával.

Egy hazában – Nemzetiségi adások – február 18., vasárnap, 13:00

Szerkesztő-műsorvezető: Lang János

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább