Szlovák nemzetiségi műsor - 7.hét

A február 12-18. közötti adások tartalmából.
 

Február 12., hétfő:
-nemzetiségi információk
-“Ünnepeljük a házasságot – kezdődik a Házasság hete
-Az idén 11. alkalommal megrendezett programsorozat egyre népszerűbb hazánkban, tavaly 72 település 350 eseménnyel csatlakozott a kezdeményezéshez. A mozgalom arra hív minden embert, hogy ezen a héten minden nap fejezze ki szeretetét társa iránt valamilyen új módon.”
-“Pro Cultura Slovaca ” Alföldi Szlovákok közös projektjének első felhívása
-Alföldi szlovák egyesületek, intézmények vezetőinek éves tanácskozása. Megszólalók: Pavel Hlásnik,Michal Lásik, Bianca Unc , Svetlana Zolňanová, Alžbeta Hollerová Račková,
-“Pajštúnska Mona Lisa”, írta:Štefan Moravčík, rendezte: Tána Tadlánková. Szereplők: Karol Machata, Zuzana Tlučková, Mária Kráľovičová, Marián Geišberg, Július Satinský, Štefan Skrúcaný. 1994.

Szerkesztő-műsorvezető: Dózsa Zenta

Február 13., kedd:
– Hírek, nemzetiségi információk, programajánló
– Aktuális felhívások
– Szlovák olvasóversenyt rendeznek a Püspökhatvani Bene József Általános iskolában február 23-án. A versenyről- melyre 90 diák nevezett az ország 12 iskolájából-, beszélgetünk annak fő szervezőjével Zemenné Palecska Erikával. Ezután a szlovákiai Csicsmány-ba látogatunk. A falut elsősorban feketére festett fehér díszítésű faházai, színes népviselete teszik nevezetessé. A népi építészet remekeit az 1970-es évek végén védetté nyilvánították.
– A holnapi Valentin naphoz kapcsolódva összeállítást hallhatnak arról, mit jelent ez az ünnep az idősebb és a fiatalabb generáció számára.

Szerkesztő-műsorvezető: Makai Ildikó

Február 14., szerda:
– nemzetiségi információk
– Hamvazószerda, hamvas szerda nagyböjt kezdő napja
– Valentin nap története, ki volt Valentin? Miért ünnepeljük február 14-én?
– A házasság hete benne: “Közel két évtizede Angliából indult el ez a kezdeményezés, amely Valentin-nap környékén minden évben egy hétig a házasság és a család fontosságára kívánja irányítani a figyelmet. A házasság hetét – amelyhez hazai és nemzetközi szinten is számos ismert közéleti személyiség csatlakozott kifejezve elköteleződését a házasság, a család ügye iránt – mára 4 kontinens 21 országában ünneplik”
– megszólalók: Chlebnicky János, Alžbeta Uhrinová, Tunde Tusková, Attila Spisak

Szerkesztő-műsorvezető: Dózsa Zenta

Február 15., csütörtök:
– Hírek, nemzetiségi információk
– Aktuális felhívások, évfordulónaptár
– 2017 szeptemberétől régi-új lektorként a Szegedi Egyetem Szlovák Nemzetiségi Tanszékén tanít Dr. Ladislav György. A mai műsorban egy vele készített hosszabb interjút hallhatnak, melyben szó lesz a kettős identitásról, a kétnyelvűség előnyeiről és hátrányáról , a szegedi élményeiről, a tolmácsképzésről, szociolingvisztikai publikációiról, és az olasz nyelvterületen szerzett tapasztalatairól.

Szerkesztő-műsorvezető: Makai Ildikó

Február 16., péntek:
– parlamenti választás 2018…
– OSZÖ választási kampány – Hollerné Racskó Erzsébet, OSÖ elnöke
– Juro néven is ismert és magyarul Jánosik Györgynek nevezett hírhedt szlovák betyár. Jánošík a szlovákok körében legendává vált, életét számos irodalmi mű és film dolgozza fel. A szlovák népköltészet és a hazafias hangvételű romantikus művészeti alkotások képzeletbeli attribútumokkal gazdagították legendává magasztalt alakját. megszólaló Gyivicsán Anna, az ELTE professzorasszonya
– pozsonyi anyag, Jan Čajak azonkívül, hogy kisebbségi író, szlávnak vallja magát, és hisz a szlávság történelmi elhivatottságában. Már negyven éve dolgozik a bácskai szlovákok között, és amint mondja, mindig a nemzeti ösztön ébrentartása volt munkájának gerince. A Slovačka Matica kiadásában megjelenő Naš život című irodalmi lapot ő szerkeszti fiatalos rugalmassággal és kétségbevonhatatlan hozzáértéssel. …

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová

Február 17., szombat:
– Vallási magazin- benne:1. Egyházi hírek , 2. Riport Anton Konečný a Kassai Katolikus Egyetem dékánjával. ( Az ökumenizmusról beszélgetett vele Iveta Hruboňová-ismétlés)
– Évfordulónaptár
– December elején vendégszerepeltek egy megyei adventi rendezvényen a szlovákiai folklórcsoport tagjai. A Guzsalyas Garamkovácsiban őrzi az egykori helyi szokásokat, táncokat, népdalokat és természetesen a viseletet. A rendezvényen színes repertoárjuk közül válogattak, többszólamú énekek, mulatós dalok, lakodalmi énekek, karácsonyi , farsangi szokások- csak néhány mozzanat az estből, melyeket önök is megismerhetnek. A csoport tagjai pedig a művészeti csoportról, a helyi viseletről beszélnek.
– 25 évvel ezelőtt alakult meg a Szlovák Köztársaság. Az alakulást követően 2 hónappal már, mint önálló állam tagja lett az UNESCO-nak. Az eltelt időszak alatt mi került fel az UNESCO listájára, erről hallhatnak tudósítást.
– A Szlovák Rádió épülete egy csúcsára állított piramis, mely számos szakmai elismerést kapott, de felkerült a legrondább épületek listájára is. Január végén felkerült a szlovák Nemzeti Emlékhivatal listájára.

Szerkesztő-műsorvezető: Bencsik János

Február 18., vasárnap:
– Vasárnapi ismétlés, válogatás az elmúlt hét műsorainkból
– A házasság hete. megszólalók: Chlebnicky János, Alžbeta Uhrinová, Tunde Tusková, Attila Spisak
– 2017 szeptemberétől régi-új lektorként a Szegedi Egyetem Szlovák Nemzetiségi Tanszékén tanít Dr. Ladislav György. A mai műsorban egy vele készített hosszabb lélegzetvételű interjút hallhatnak, melyben szó lesz a kettős identitásról, a kétnyelvűség előnyeiről és hátrányáról ( ?), a szegedi élményeiről, a tolmácsképzérsől, szociolingvisztikai publikációiról, és az olasz nyelvterületen szerzett tapasztalatairól.

Szerkesztő-műsorvezető: Dózsa Zenta

Ide kattintva hallgathatja online>>>

Szlovák nemzetiségi műsor minden nap 18:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán

Videó ajánló

Olvasson tovább