Hrvatska kronika: A tanári hivatás

A február 14-i adás tartalmából
 

– Az Országos Horvát Önkormányzat képviselői az első idei Közgyűlésen elfogadták az OHÖ hivatalának és intézményeinek költségvetését, majd megválasztották a soron következő országgyűlési választáson induló hat jelöltet.
– Manapság a tanári hivatás nem tartozik a legnépszerűbb szakmák közé. Pontosan nem tudjuk megmondani, miért van így, de szerencsére vannak még pedagógusok, akik lelkiismeretesen és szeretettel végzik munkájukat. Közéjük sorolhatjuk a tótszerdahelyi Brodácsné Lukács Katalint is, aki már több mint három évtizede tanít horvát nyelvet a Mura-mentén.
– A farsang és a farsangi szokások a nagyböjt előtti időszakot jelentik és Háromkirályok napjával kezdődnek majd vasárnap, hétfőn és hamvazószerda előtt, húshagyó kedden érik el csúcspontjukat. A farsanghoz számos népszokás kötődik, minden vidéknek megvannak a jellemző szokásai és az ilyenkor készített ételei. Idővel sajnos sok népszokás eltűnt, mint például a Dráva-menti „novčanje“. A következő percekben megtudhatják régen hogyan szórakoztak és farsangoltak a Dráva-menti gyerekek és felnőttek.

Hrvatska Kronika – Duna – február 14., szerda, 6:40
Ismétlés aznap 15:05-től a Duna World csatornáján!

Szerkesztő: Füri Tamás
Műsorvezető: Füri Tamás
Riporterek: Pavlekovics András, Balatinácz Renáta, Füri Tamás
Operatőr: Firling Attila
Vágó: Gergely Balázs
Műszaki vezető: Strasszer László

Olvasson tovább