×

A magyar próza ünnepe: Jókai Mór születésnapja

A Magyar Írószövetség kezdeményezésére az idei évtől február 18-án, Jókai Mór születésnapján a magyar széppróza napját ünnepeljük.

A Kossuth rádió Irodalmi Újság című kulturális magazinműsora vasárnapi adásában tisztelettel emlékezik a mindmáig legtermékenyebb magyar regényíróként számon tartott Jókai Mórról, aki Komárom szülötte volt. Születésnapját, február 18-át ez évtől kezdve a magyar próza napjává nyilvánították.
Ő volt az első, modern értelemben vett hivatásos prózaírónk, aki írói és szerkesztői munkásságából élt. A maga korában műveit számos nyelvre lefordították, világszerte elismeréssel fogadták. Írásai itthon és külföldön egyaránt népszerűek voltak az olvasók és az irodalmárok körében. A szerteágazó műveltségű író legismertebb regényeiben központi szerepet kap a hazaszeretet, a hősiesség, és a tiszta szerelem minden akadályt legyőző hatalma. Forradalmi szerepvállalása, eszményei melletti kiállása, Petőfi Sándorhoz fűződő barátsága folytán és művein keresztül több mint kétszáz év távlatából is elevenen szól hozzánk a később nagy íróvá vált „márciusi ifjú”.

A magyar próza napjához kapcsolódó irodalmi programok február 12-én elkezdődnek, itthon és a határon túli, magyarlakta területeken.
Az eseménysorozat programját a www.magyarszepprozanapja.hu  oldalon találják meg az érdeklődők.

Videó ajánló

Olvasson tovább