Szellem a fazékból: étlapok és menükártyák

A február 10-i adás tartalmából
 

Ahhoz, hogy étlap legyen, először étterem kellett. Ezt pedig egy Boulanger nevű vendéglős nyitotta meg Párizsban, 1765-ben. Ő volt az első, aki étlapot szerkesztett, a leves mellé sült szárnyast, pástétomot, tojást, bort is felszolgált. Ráadásul déli tizenkettőtől este tízig tartott nyitva. A kereskedők és mészárosok céhe azonnal be is perelte, hiszen ragut és mártást felszolgálni addig csak az ő privilégiumuk volt. A városi tanács azonban – nagy meglepetésre – a vendéglősnek adott igazat, s engedélyezte az első „restaurant”-t, amely hamarosan egy új életérzés kifejezője lett. Vinkó József ezúttal az étlapokról és a menükártyákról mesél majd a Kossuth rádió hallgatóinak. Segítői pedig Horváth Dezső és Szántó András gyűjtők, valamint Rosenstein Tibor séf lesznek.

Hallgassa meg!

Szellem a fazékból – Kossuth – február 10., szombat, 9:30

Műsorvezető: Vinkó József

Tovább a műsoroldalra>>>

Olvasson tovább