Hazajáró: Kutasfölde - a felfedezésre méltó kistáj

A kéthetente friss epizódokkal jelentkező turisztikai magazinműsor következő részében feltárul a sokak számára ismeretlen vidék ékes dombvidéke, varázslatos élővilága, gazdag néprajzi értékei.

 

Bárhogy lapozgatjuk az erdélyi útikönyveket, csak nem találunk semmit a Maros és a Kis-Küküllő zugában fekvő dombvidékről, Kutasföldéről. Alsó-Fehér vármegyében, a Küküllőmentén járunk, azon a kistájon, amit Hegymegett néven is emlegetnek. Elfeledte a turizmus, a néprajzosokon kívül nem sok idegen fordul meg kicsiny településein. De elfeledték, elkerülték a nagyobb vízfolyások is a vidéket, így a vizet évszázadokon át az ásott kutak biztosították, amiről a kistáj a nevét is kapta. A magyar élet forrásait a Bánffy és a Kemény családok öröksége, a református templomok és a régi főúri kastélyok jelentik.

A méltatlanul elfeledett vidéket az egykori tájleírások „Loire-menti kastélyvidék”-ként is említik. A műsor által bepillantást nyerhetünk a mintegy 15 falut magába foglaló tájegységbe, mely a Forrói patak, a Szárazvám patak és az Ózdi patak által keretezett völgyben található.

Ezen túl megújult honlapunk rendszeres ajánlóval jelentkezik a legújabb epizódok bemutatásával.

Hazajáró – A magyar turisták honismereti magazinműsora. 

Ismétlés február 11-én 19:25 órától és február 13-án 13:45 órától a Duna World, február 17-én 07:20 órától a Duna Televízió műsorán.

www.facebook.com/hazajaro

 Tovább a műsoroldalra >>>

 

Videó ajánló

Olvasson tovább