Szlovák nemzetiségi műsor - 6.hét

A február 5-11. közötti adások tartalmából.
 

Február 5., hétfő:
– Hírek, nemzetiségi hírek, programajánló,
– Aktuális felhívások
– A Budapesti Szlovák gimnáziumban ettől a tanévtől működik az ún. nulladik évfolyam, amit nyolc diákkal indíthattak el szeptemberben. Az ezzel kapcsolatos tapasztalatokról beszélgetünk az intézmény igazgatójával, Szabóné Marlok Júliával.
– A Budapesti Szlovák Gimnáziumban januárban tartott előadást dr. Ladislav Gyorgy, a SZTE Szlovák Tanszékének lektora, aki bemutatja, mi mindent kínál a tanszék, és milyen külföldi ösztöndíjakra van lehetőség.
– Hétfő lévén a műsor második részében egy pozsonyi mesejátékkal kedveskedünk a gyerekeknek: Poviedka o chlapcovi a divej husi. ( Mese a fiúról és a vadlúdról)

Szerkesztő-műsorvezető: Makai Ildikó

Február 6., kedd:
– Nemzetiségi hírek
– Néhány lelkes ember, a magyarországi szlovák színházi hagyományok újraélesztése, új kihívások, kulturális misszió betöltése, a szlovák nyelv iránti érdeklődés felkeltése, valamint egy nemes küldetés ötlete. Ez csak egy pár jelszó azokból, melyek a Vertigo Szlovák Színjátszó Csoport létrejöttét jellemezték 1997-ben. A csoportból 2004-ben Vertigo Szlovák Színház lett, de az elhatározások, az elképzelések, a vágyak, a célok maradtak. A Vertigo amatőr társulata új komédiával boldogíti a nézőket. Viliam Klimácek Zsírszegény élet c. darabját február 2-án mutatták be Budapesten. Megszólalók: Onodi Daniela, Buday Bibiána, Kovács Mirka, Nagy Iveta, Záluszki Ildikó, Lampert Csaba.

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

Február 7., szerda:
– nemzetiségi információk
– történelmi kalendárium
– Az „üres fészek szindróma” – A leválás a szülő szemszögéből, benne:
– üres fészek szindrómáról beszélnek: Zuzana Šomodiová, Adriena Rádaiová, Alžbeta Račková, Katarína Hrkľová, Slavomíra Kubičková, Ján Chlebnický, Zoltán Barkányi, Anna Kőszegiová.
– Üres fészek szindróma jelentése…
– aktuális felhivás

Február 8., csütörtök:
– Hírek, nemzetiségi információk
– Programajánló, aktuális felhívás
– Berlinale Camera díjas a 80 éves Jiří Menzel
– Szombaton rendezik meg Pilisszentkereszten a hagyományos Fánkfesztivált, ebből az alkalomból felidézzük a nyolcadik Pilisi kavalkád hangulatát, az utcai felvonulástól a fánksütő versenyen át a folklórig.
– A műsor második felében Pilisvörösvárra látogatunk, ahol Valencsics Emil mestercukrásszal beszélgetünk- többek között a fánkról is-, aki zsűrielnökként rendszeres résztvevője a pilisi Fánkfesztiválnak.

Szerkesztő-műsorvezető: Dózsa Zenta

Február 9., péntek:
– nemzetiségi információk
– történelmi kalendárium
– A tótkomlósi szlovákok életében a várva várt események egyike a szlovák bál, amely ebben az évben február 10-én lesz megrendezve. A rendezvény szervezői a Komlósi Szlovákok Szervezete, a Tótkomlósi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat és a Szlovák Regionális Kulturális Központ.
– Visszapillantás – A 2013 évi hagyományos szlovák bál Tótkomlóson. megszólalók: Jurj Antal Dolnozemsky, Frantisek zelman, Zuzana Lauková, Anna Molnárová, Judita Palečková, Martin Palko
– aktuális felhívás- „Pro Cultura Slovaca” díja benevezés
– „Osvald Záhradník – „”Autostop„” /1993/
Rendezte: Eva Galandová, Szerepel: Michal Gučík, Sidi Tobias, Jozef Šimonovič, Miroslav Trnavský, Peter Marcin, Soňa Ulická, Nataša Kulíšková

Szerkesztő-műsorvezető: Dózsa Zenta

Február 10., szombat:
– Ökumenikus lelkészi tanács ülése Tótkomlóson ism. Megszólaló: Szpisák atilla, Vida Ján, Marián Cop,
– istentiszteletek időpontjai ism.
– Néhány lelkes ember, a magyarországi szlovák színházi hagyományok újraélesztése, új kihívások, kulturális misszió betöltése, a szlovák nyelv iránti érdeklődés felkeltése, valamint egy nemes küldetés ötlete. Ez csak egy pár jelszó azokból, melyek a Vertigo Szlovák Színjátszó.
– Csoport létrejöttét jellemezték 1997-ben. A csoportból 2004-ben Vertigo Szlovák Színház lett, de az elhatározások, az elképzelések, a vágyak, a célok maradtak. Vannak, akik „csak” szórakozni kívánnak, feledni akarják a néha durva valóságot, számukra pl. az Odaégetett pulyka.
– Temetés, vagy a Mosd meg kezecskéidet c. vígjátékokat vittek színre…..
– összeállítás a Boldog hatos c. komédiából. Archív
– megszólalók: Onodi Daniela, Buday Bibiána, Kovács Mirka, Nagy Iveta, Záluszki Ildikó, Lampert Csaba
– összeállítás az Elveszett óra története c. darabból – Archív
– összeállítás a Kiscicánk c. darabból Archív

Szerkesztő-műsorvezető:Hrubonová 

Február 11., vasárnap:
Ezen a vasárnapon is válogatást hallhatnak a héten elhangzott érdekesebb riportjainkból. A Budapesti Szlovák Gimnázium igazgatójával, Szabóné Marlok Júliával beszélgetünk a szeptemberben indított nulladik évfolyamos osztályról. Ezután a Vertigo Szlovák Színház legutóbbi budapesti bemutatójára invitáljuk a hallgatókat, majd a műsor utolsó harmadában a Női magazin ismétlését hallhatják, melynek témája az „ üres fészek” szindróma volt.

Szerkesztő: Makai Ildikó

Ide kattintva hallgathatja online>>>Szlovák nemzetiségi műsor minden nap 18:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán

Olvasson tovább