Család-barát

Virslis „lábtörlő”

Hozzávalók:

30 dkg Szoó Judit Kilófaló lisztkeverék kelt tésztához
1 kávés kanál útifű maghéj őrlemény
1 tojás
2,5 dkg friss élesztő (vagy 1 cs. instant de frissel sokkal finomabb)
1 dkg fruktóz (az élesztőgombák miatt kell, ne hagyd ki!)
1 dkg eritritol (finomabb lesz az íze)
1 dkg só
1 dl meleg tej
2 evőkanál étolaj
1 evőkanál tejföl vagy joghurt
1 evőkanál víz
+1 tojás a kenéshez + virsli a töltéshez

Elkészítés:
Dagasszuk meg a tésztát: a lisztet mérjük egy tálba, morzsoljuk bele az élesztőt (nem kell felfuttatni), adjuk hozzá a fruktózt, eritritolt, sót, tojást. Külön mérjük ki a tejet, tegyük bele a vizet, együtt melegítsük meg, utána tegyük a folyadékokhoz a tejfölt és az olajat, majd jól elkeverve az egészet öntsük a liszttel teli tálba, és kézzel vagy géppel alaposan dagasszuk meg, akkor jó, ha nem ragad, nem nyúlik, de ruganyos, nem kemény a tészta. Kelesszük meg ,gyúrjuk át, és kelesszük meg ismét. Ekkor nyújtsuk kb. 1 cm vastag lappá. Tegyük át a legnagyobb méretű, sütőpapírral bélelt tepsibe, mert később már nehéz lenne mozgatni.
Most derelyevágóval vágjuk be hosszanti csíkokra, de se felül, se alul ne vágjuk át teljesen a tésztaszéleket, mintha egy szövőkeretet készítenénk tésztából. Aztán fogjunk egy virslit (ha műbeles, a héját előbb húzzuk le ugye), és mondjuk fentről kezdve, vízszintesen bújtassuk át minden második tésztacsíkon. A következő sorba az előzőhöz képest mindig ellentétes csíkokba dugjuk a virsliket, így alakul ki aztán a nagyon dekoratív lábtörlő minta. Ha kész, kenjük le tojással, hagyjuk még egyszer megkelni a tepsin, és 180 fokra előmelegített sütőben, középső rácsmagasságra 20-25 percre mehet a sütőbe.

További olvasnivalók