Szlovák nemzetiségi műsor - 5.hét

A január 29. és február 4. közötti adások tartalmából.
 

Január 29., hétfő:
-„Pest Megye Közgyűlése Nemzetiségekért Díjat adományozott Garajszki Margit részére a szlovák nemzetiségi kultúra közvetítésében, oktatásában elért eredményeiért, mellyel a hozzájárult a szlovák-magyar kulturális összetartozás erősítéséhez.
Garajszki Margit író-dramaturg, akinek természetes közege a kétnyelvűség, hiszen Sáriból indult és szlovák felmenőkkel rendelkezik. Egyetemi tanulmányait Pozsonyban végezte, tudását és tehetségét a két kultúra ápolásának szentelte.
Eddigi műfordítói, szerzői és színházi tevékenysége a két nemzet közös értékeinek feltárását szolgálja. 2016-ban költözött vissza Magyarországra, sok-sok tervvel, célkitűzéssel, amelyek a szlovák-magyar térségbeli és kulturális összetartozás erősítését szolgálják. A fiatal szerző két gyermekkötetével nagy sikert aratott Szlovákiában és Magyarországon egyaránt. Garajszki Margit portréja”
-Az álmok hullámokban érkeztek. Néhány hétig minden éjszaka álmodtam anyáról, és aztán néhány hónapig egyszer sem. Néhányszor úgy gondoltam, hogy az emlékeim róla már elúsztak az álmaimból. Hogy már megtisztultam tőlük, és többé nem térnek vissza. – Svetlana Žuchová szlovák íróval a Jelenetek M – életéből c. regényéről beszélünk ism.
-Thalia Teatro színház – gyerek előadások, interaktív projektek – Necpalová Monika ism.
-pozsonyi anyag, színészek: Kovár Frantisek, Taragel Dusan, Trnavsky Miroslav, Cinkota Dusan

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

Január 30., kedd:
– Hírek, nemzetiségi hírek, programajánló
– A Budapesti Szlovák Gimnáziumban tartott előadást dr. Ladislav Gyorgy, a SZTE Szlovák Tanszékének lektora. A műsor első részében a besztercebányai nyelvészt kérdezzük tapasztalatairól, de megszólalnak a diákok, valamint az intézmény igazgatója, Szabóné Marlok Júlia is.
– A második hírösszefoglalót követően szó lesz a Szlovákok Világ-kalendáriumáról is, majd egy kiállításról szóló összeállítás ismétlését hallhatják, melyet ősszel készített a Pozsonyi Városi Galéria a budapesti Szlovák Intézettel együttműködésben Mária Terézia születésének 300. évfordulója alkalmából.

Szerkesztő-műsorvezető: Makai Ildikó

Január 31., szerda:
nemzetiségi információk
napi érdekesség- Konvergencia komoly zene fesztiválja Pozsonyban
A „Nemzeti kincs” projekt Szlovák nemzeti szinházban
női magazin – „Milyen volt, lesz a menyaszonyi ruhám?”
a menyaszonyi ruha témáról beszél: Dagmar Anoca, Anna Tomanová, Katarína Melegová, Anna Rau Lehotská
a menyaszonyi ruha témáról beszél: Jana Mleziva, Adela Mifkovic, EminaPonicanovaHemelova

Szerkesztő-műsorvezető: Dózsa Zenta

Február 1., csütörtök:
– Garamkovácsi (szlovákul Kozárovce) község Szlovákiában, a Nyitrai kerület Lévai járásában.
– 1075-ben I. Géza király oklevelében Kouachi néven említik először. A garamszentbenedeki bencés apátsághoz tartozott. Lakói főként mezőgazdasággal foglalkoztak. A faluban 6 külömboző kultúrcsoport műkodik. A Praslica /Guzsayas/ folklóregyüttes fellépett a Komárom- Esztergom Megyei Szlovák Önkormányzat álltal szervezett adenti ünnepségen. megszólalók: DurovicMilos, Sliziková Janka, Hudec David
– A tavalyi Könyvfesztivál részeként megrendezett Európai Elsőkönyvesek Fesztiválján Michal Havran képviselte Szlovákiát nemrég megjelent, Analfabet c. regényével, amely az Anasoft litera 2017 legjobb tíz könyve közé került. Megszólaló: Michal Havran ismétlés

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

Február 3., szombat:
– vallási műsor, benne:
– gyertyaszentelés ünnepe
– Szpisák Attila
– Az óra története
– „Pozsonyi Óramúzeumháza „”Dom u Dobrého Pastiera”” 1760-1765 között épült, és egyike a vár lábánál elterülő negyed kevés fennmaradt eredeti épületeinek. Ma egyszerűen csak vasalóháznak hívják, magas, lapos ék alakja miatt, amelyet a telek formája miatt terveztek ilyenre. Úgy tartják, hogy ez Európa legkeskenyebb háza, amelynek minden emeletén csak egy szoba van.
A Jó pásztor házban rendezték be az Óramúzeumot.”
– Óramúzeum látogatása- kiálított órákról beszél Mgr. Zuzana Francová művészettörténész

Szerkesztő-műsorvezető: Dózsa Zenta

Február 4., vasárnap:
– „Pest Megye Közgyűlése Nemzetiségekért Díjat adományozott Garajszki Margit részére a szlovák nemzetiségi kultúra közvetítésében, oktatásában elért eredményeiért, mellyel a hozzájárult a szlovák-magyar kulturális összetartozás erősítéséhez.
Garajszki Margit író-dramaturg, akinek természetes közege a kétnyelvűség, hiszen Sáriból indult és szlovák felmenőkkel rendelkezik. Egyetemi tanulmányait Pozsonyban végezte, tudását és tehetségét a két kultúra ápolásának szentelte.
– Eddigi műfordítói, szerzői és színházi tevékenysége a két nemzet közös értékeinek feltárását szolgálja. 2016-ban költözött vissza Magyarországra, sok-sok tervvel, célkitűzéssel, amelyek a szlovák-magyar térségbeli és kulturális összetartozás erősítését szolgálják. A fiatal szerző két gyermekkötetével nagy sikert aratott Szlovákiában és Magyarországon egyaránt. Garajszki Margit portréja ismétlés”
– esküvői ruha története és jelen….ismétlés

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

Szlovák nemzetiségi műsor minden nap 18:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán

Ide kattintva hallgathatja online>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább