Napközben: mi lesz veled lángos, fánk és sült krumpli?

A január 30-ai adás tartalmából
 

A társasházakban élők gyakran szembesülnek azzal, hogy egyik – másik lakó nem fizeti a közös költséget és/vagy a vízdíjat. Ez utóbbi azért érdekes, mert akkor a Vízmű szerződést bont és ezzel a társasház lakóira hárítja a nem fizető tag vízfogyasztásának díját, mivel törvény írja elő, hogy nem nagyon lehet korlátozni a vízfogyasztást. De akár a nem fizető lakó szemétszállítási díját is (ami benne van a közös költségben) a többiek fizethetik. Mit tud tenni a közös képviselő? Hogyan lehet fellépni az élősködők ellen?

Hallgassa meg!

Nagyon nagy hiánypótlás az, amit a Démétér Alapítvány munkatársai kezdeményeztek. Az Egyesített Szent István és Szent László Kórház területén működő Démétér Házban a mostani 9 helyett 14 apartman kialakítására lesz lehetőség. Ha felépül a szülők szállása, a daganatos gyerekek kezelése során a szülők végig jelen lehetnek gyermekük mellett.

Hallgassa meg!

Mi lesz veled lángos, fánk és sült krumpli?
Az akrilamid olyan vegyület, ami bizonyos élelmiszerek 120 °C felett történő hevítésekor keletkezik, és ami egyes vélemények szerint a fogyasztók minden korcsoportjában megnövelheti a rák kialakulásának kockázatát. Ezért az uniós hatóság idén áprilistól csökkenteni kívánja az élelmiszerek akrilamid szintjét, de ezzel egy időben elterjedt az az álhír is, hogy betiltják pl. a lángost, és fekete listára kerülhet akár a fánk, a hasábburgonya, a chips és az aprósütemény is. Milyen olajat használjunk és meddig? Hány fokon és mennyire süssük meg a krumplit? Mikor lehet kiváltani a sütést? Milyen ajánlások vonatkoznak ezentúl a vendéglátóhelyek és az élelmiszergyártók részére? Várhatóak-e hatósági ellenőrzések? Miként lehetne kicsit egészségtudatosabban étkezni és főzni?

Hallgassa meg!

Énekszóval tarkított vonatozás a Széchenyi hegyre, avagy a 70 éves Gyermekvasút újra tanfolyamot hirdetett leendő pajtásai számára! A tanfolyam feltételeiről, a felelősségteljes szolgálatokról, és a gyermekvasutasok példaértékű közösségéről beszélünk, de az új kedvezményekre, aktuális programokra is igyekszünk felhívni a figyelmet, illetve kiderül, hogy miért is került be a gyermekvasút a Guinness Rekordok Könyvébe?

Hallgassa meg!

Napközben – Kossuth, január 30., kedd, 9.00

Műsorvezető: Ujhelyi Zoltán
Szerkesztő: Füredy Zsolt és Nagy Margit

Tovább műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább