×

Ukrán nemzetiségi műsor: ukrán Malanka

A január 26-i adás tartalmából.
 

Történelmileg úgy alakult, hogy a Gregorián és a Juliánus naptárak közötti eltolódás következtében az ukránok kétszer ünneplik az új évet: hivatalosan január elsején, továbbá január 14-én, a népi tudatban magasztos, népi hagyományokkal megtűzdelt dátumon, amelyet ma a köznyelv csak „Régi új év’”-ként említ. Tudniillik, a Régi új évet a Szenteste előzi meg, ahol a családok hagyományos ukrán ételeket fogyasztanak, kántálnak, beöltöznek. A keresztény naptár szerint ez Melánia napja, amit a népi hagyomány egyesített és a Malanka ünnepeként tart számon.
Január 12 és 15 között az Ukrán Országos Önkormányzat a Kárpátok szívébe szervezett utazást az ukrán önkormányzatok vezetőinek részvételével azon célból, hogy a magyarországi ukrán diaszpóra vezetői részt vehessenek a hagyományos ukrán újévi ünnepsorozatban.
Január 13-án éjjel kezdetét vette az ortodox szent estei ünnepség.
Azon az estén számos vendég köszöntötte a magyarországi ukránokat. Többek között Verhovinaból, Vorrohtaról, Tatarivból és Jaremcseből. A fiatal kántálók és táncosok sorban váltogatták egymást.
Másnap a régi újév és Vaszil ünnepével folytatódott az ünnepsorozat. Szent Nagy Vaszil a hiedelem szerint a földművelés védőszentje. Neve napján a fiatal ukrán kisfiúk búzát szórnak saját hajlékukba, aztán a keresztszülők-, a családtagok- és a szomszédok házaiba. Ezen hagyomány szemtanúi is lehettek a magyarországi vendégek.
A hazaúton a delegáció tagjai vidáman énekeltek, osztozkodtak a csodálatosabbnál csodálatosabb élményekkel és a Kárpátokból hozott felejthetetlen energiával.

Ukrán nemzetiségi műsor minden pénteken 13:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán!

Szerkesztő-műsorvezető: Sipajlo Igor

Tovább a műsoroldalra>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább