Egyéb

Napközben: parkolási gondok leküzdése

A január 26-i adás tartalmából
 

Két napig ingyenes letölthető, új magyar fejlesztésű applikáció segíti a belvárosi autósokat. A fejlesztés segítségével olyan irodaházak, mélygarázsok, hotelek és társasházak parkolói is elérhetőek lehetnek az autósoknak amelyekbe amúgy nem állhatna be „külsős” autós. Előzetesen lehet helyet foglalni és már célirányosan érkezik az autós az adott parkolóhelyre, mellyel a városban keringést és a fölöslegesen kipufogott benzingőzt lehet csökkenteni mellyel a város levegője lesz jobb minőségű. Néhány nappal ezelőtt pedig megjelent egy ÁSZ jelentés mely az elmúlt időszak levegőtisztasági intézkedéseinek hatékonyságáról számolt be. Milyen praktikák, közlekedésszervező ötletek vannak idehaza és a világ városaiban a parkolási gondok leküzdésére? Hogyan próbálja a közlekedésszervezési szakma csökkenteni a parkolási gondokat? P+R parkolók, tömegközlekedés vagy elektromos autózás? Mi felé tartunk?
riporter: Bicskei Bea
vendég:
Dr. Németh Erzsébet, Állami Számvevőszék felügyeleti vezető
Szörényi András, vezess.hu szerkesztője, szakújságíró
Magyar Balázs, a Parkl üzletfejlesztési vezetője
Dr.Macsinka Klára, Szt István Egyetem, Ibl Miklós Építéstudományi Kar egyetemi docens, közlekedésépítő mérnök-szervezés alatt

Az osztrák és német oktatók által kidolgozott teenSTAR módszertan és program hiánypótló,mondják a szakemberek. A program meghonosításán dolgoznak Magyarországon, az EMMI közbenjárásával. A kamaszkor kihívásokkal teli időszak a szülőknek, és gyerekeknek egyaránt. A szülőről való leválás korszakában sok kérdés merül fel a szerelem-szexualitás témakörében is. A program segítséget szeretne nyújtani a fiataloknak, családi kereteken kívül. Erről tartanak konferenciát és workshopot csütörtökön Miskolcon.
riporter: B.TóTh Erika
vendég:
Boross Annamária, teenSTART Projektvezető
Jármi Zoltánné Mónika, miskolci iskolai védőnő
Tibenszky Moni Lisa a Felelős Szülők Iskolájának alapítója

A tavalyi tesztüzem után ettől a héttől ismét lehet jelentkezni a Vándortáborokra. A táborok 2018-ban 14 útvonalon indulnak és idén is felsős és középiskolás diákok csoportja számára kínálják a természet és Magyarország kulturális értékei megismerésének lehetőségét kerékpáron vagy túrabakanccsal. A tavasz során 1100 pedagógus számára kínálnak továbbképzést a szervezők.
riporter. Czifra Szilvia
vendég:
Elmer Tamás, OEE erdei programfelelős
Pénzes Erzsébet, Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség alelnöke

Napközben – Kossuth január 26., péntek, 9.00

Műsorvezető: Banner Géza
Szerkesztő: Czifra Szilvia 

Itt hallgathatja vissza az adást >>>

Tovább műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább