Egyéb

Napközben: Magyarországon több mint 750 ezer idős ember él magányosan

A január 23-i adás tartalmából
 

Egynapos sebészeti beavatkozásokat leggyakrabban szemészeti, szájsebészeti, nőgyógyászati, kardiológiai és urológiai területen végeznek Magyarországon – és évről évre egyre többet; tavaly már 300 ezret. Az egynapos ellátás jó a betegnek, mert kisebb megterheléssel jár, kisebb a műtéti seb, kevesebb időt kell a kórházban tölteni, hamarabb gyógyul. És nyilván jó a kórháznak is, ha szövődmények is ritkábban fordulnak elő. Mit lehet és mit nem lehet ilyen módon ellátni, és hogyan fejlődik az egynapos ellátás rendszere?

Vendég: egynapos sebészeti társaság, eü-jogász, kardiológus.

Januártól már nem kötelező a családi házak kéményseprő-ipari ellenőrzése. A tulajdonosoknak kell ezentúl megrendelniük az ellenőrzést, amelyet ingyenesen elvégezhet a katasztrófavédelem, illetve egyes településeken az önkormányzati közszolgáltató. Mit jelent ez a háztulajdonosok számára, illetve mit tehetünk a saját biztonságunkért – erre keressük a választ.

Vendég: kéményseprő, katasztrófavédő, fűtéstechnikai szakértő.

Mondok néhány számot. A KSH adatai szerint 2017 decemberében a fogyasztói árak átlagosan 2,1 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban. Legnagyobb mértékben a szeszes italok, a dohányáruk, valamint az élelmiszerek ára nőtt. Az élelmiszerek 12 hónap alatt átlagosan 3,5 százalékkal emelkedett, ezen belül a tojás több mint 39 százalékkal. Vajon miért? Utánajárunk.

Vendég: baromfi terméktanács, tojásszövetség.

Magyarországon több mint 750 ezer idős ember él magányosan. Kutatók szerint a tartós magány az emberi egészségre olyan hatást gyakorol, mintha napi 15 cigarettát szívnánk el. És a számuk várhatóan nőni fog. Az Önkéntes Központ Alapítvány által működtetett Idősek Barátai Programban önkéntesek látogatnak heti rendszerességgel intézményekben vagy saját otthonaikban elszigetelten élő idős embereket.

Vendég: a program működtetői.

Napközben – Kossuth január 23., kedd, 9.00

IDE KATTINTVA VISSZAHALLGATHATJA A TELJES ADÁST!

Tovább műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább