Egy hazában: A málenkij robot

A január 21-i adás tartalmából.
 

A Szerb Országos Önkormányzat rendkívüli közgyűlésén egyhangú döntéssel szavazták meg, hogy az idei magyarországi országgyűlési választásokon a Szerb Nemzetiségi Listát Alexov Lyubomir, eddigi szerb szószóló vezesse.

A magyarországi szerbség január 27-én, szombaton ünnepli Szent Száva, a Szerb Egyház megalapítójának ünnepét. A központi rendezvény helyszíne, a Szerb Országos Önkormányzat szervezésében idén is a budapesti Thökölyánum díszterme lesz, ahol délután négykor kezdődik az ünnepség. Utána tartják a hagyományos Szent Száva bált – tájékoztatta szerkesztőségünket Rusz Igor, a Szerb Országos Önkormányzat alelnöke.

Kicsiny ékszerdoboz Békés szívében címmel, a békési ortodox egyházközség közel 230 évét feldolgozó könyvet adott ki a Városi Jantyik Mátyás Múzeum és a helyi Román Nemzetiségi Önkormányzat – számolt be a kötet szerzője, Szojka Petronella néprajzos, muzeológus.
A málenkij robotra elhurcolt embereknek semmiféle bűnük nem volt, bűn nélkül kellett büntetést elszenvedniük – mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára az elmúlt vasárnap Zebegényben rendezett megemlékezésen. A hagyományos görög vaszilopita-vágást és a Vizek Megszentelését tartották ma délelőtt Budapesten, a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus Magyarországi Ortodox Exarchátusának székhelyén. A Fertő-táj önálló turisztikai attrakcióvá válását segítő fejlesztések valósulnak meg jövő nyár közepéig 406 millió forint európai uniós támogatásból a világörökségi terület hat helyszínén. Újra Budapesten rendez a világhírű román művész, Andrei Şerban. Idén hat premiert és legalább 80 előadást tervez a Szekszárdon működő Magyarországi Német Színház. Derenk 300, a magyarországi lengyelség emblematikus közössége címmel tartanak rendezvényt az Országos Idegennyelvű Könyvtárban, január 25-én.
Kedden tartotta idei első közgyűlését az Országos Szlovák Önkormányzat. Két fontos napirendi pontot tárgyaltak meg a képviselők, egyrészt a 2018-as parlamenti választások választási programját fogadták el, másrészt titkos szavazással jelöltlistát állítottak a parlamenti szlovák szószóló személyére. Az öt fős lista élére az Országos Szlovák Önkormányzat kabinetvezetője, Paulik Antal került. A közgyűlés után Hrubonová Iveta kérte mikrofon elé Hollerné Racskó Erzsébetet, az Országos Szlovák Önkormányzat elnökét.

Ahogy legutóbbi műsorunkban szóltunk róla: január 15-e a költő, Mihai Eminescu születésnapja, egyben a román kultúra napja. Érdekes egybeesés, hogy 67 évvel ezelőtt éppen ezen a napon jelent meg a magyarországi román hetilap, a Foaia românească. Ez alkalomból az újság szerkesztői találkozóra hívták az elektronikus sajtó képviselőit, hogy beszélgessenek azokról a kérdésekről, amelyek manapság foglalkoztatják őket, például hogyan lehet napjainkban jó és vonzó lapot tenni a magyarországi románok asztalára, vagy hogyan lehet az internet korszakában lépést tartani a kihívásokkal? Milyen szerepet töltött be egykor és mi a feladata ma a Foaia românească-nak a hazai románok életében? Kaupert Júlia kérdezte erről Jova Éva főszerkesztőt.

A Baranya megyei Pusztabányán nagyszabású ásatás fejeződött be a napokban, ahol országosan is egyedülálló üveghutát tártak fel. Az 1800-as évek elején épült és működtetett üvegfúvó gyárat a német telepesekkel érkező mesterek építették, de csak 20 évig használták, mert elfogyott a fa környező erdőkben. Arnold Krisztina beszélgetett Gallina Zsolt régésszel.

A pécsi Miroslav Krleza Horvát Általános Iskola és egy viroviticai általános és zeneiskola együttműködésének köszönhetően, a hét közepén magyar, horvát, német és roma énekek csendültek fel a horvát iskola aulájában. A nemzetközi program keretében zajló műhelymunka az egész tanévben tart, kölcsönösen látogatják egymást a magyarországi és horvátországi gyerekek. Sákán Tímea mikrofonja előtt Győrvári Gábor, a pécsi horvát iskola igazgatója beszélt erről.

FolkKoolTour – ezt a címet viseli a deszki Bánát Szerb Közhasznú Egyesület és a vajdasági, palicsi Tálentum Egyesület együttműködése. Keretet ehhez a Magyarország-Szerbia IPA Határon Átnyúló Program ad. A részletekről Mándity Predrág elsőként Brczán Krisztiforral, a Bánát elnökével beszélgetett.

Egy hazában – Nemzetiségi adások – január 21., vasárnap, 13:00

Szerkesztő-műsorvezető: Lang János

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább