ALPOK-DUNA-ADRIA: A horvát elektromos "csodaautó"

A január 25-i adás tartalmából.
 

Az Alpok, a Duna és az Adria mentén fekvő országok közös televíziós műsora.

Mate Rimac az egyik legkiemelkedőbb fiatal horvát fejlesztő és üzletember. Érettségi dolgozatával alig 10 éve lett híres és az » elektromos kesztyűs csodagyereknek« nevezték el. Találmányai közül a szupergyors elektromos autó a „Concept One” a legismertebb. ezzel került be a BBC „Top Gear” című kultikus műsorába is.

Az időszámításunk előtti hatodik században a mai Aquileia településtől keletre, a földfelszín alatt mintegy egy méterrel, gazdag aranylelőhelyre bukkantak. Két hónapon belül annyi nemesfémet termeltek itt ki, hogy az arany értéke harmadával esett a Római Birodalomban. Napjainkban ilyen gazdag lelőhelyek nincsenek, némi aranyra azonban még mindig szert tehetünk Szlovéniában, a Dráva és a Mura folyók mentén.

A Kelet-Friuliból származó Perusini család immár nemzedékek óta elkötelezett híve a tudományoknak és a művészeteknek. Ezt a szenvedélyt a család jelenkori képviselői igyekeztek egyesíteni a szőlőtermesztéssel és a borászattal is. A szlovén határ melletti Gramoglianóban nemrégiben épült pincetorony a kortárs építészet remekműve, amely a borászatnak is méltó emléket állít.

Hefter László munkássága több szempontból is különleges helyet foglal el a nemzetközi és magyar üvegfestészetben egyaránt. Jelentős szerepe van abban, hogy az üvegfestészet ma Magyarországon is egy független, szabad művészi kifejezési forma, saját esztétikai minőséggel. A mester 2007-ben egy olyan kiállítótermet hozott létre, amelyben a legjobb magyar és külföldi művészek üvegszobrászati és üvegfestészeti alkotásai láthatók.

Ma már mindenkinek természetes, hogy, ha megszomjazunk, kellemesen hűs italokat iszunk. Mielőtt Carl von Linde feltalálta a hűtőszekrényt, természetes jeget használtak hűtésre. Akkoriban a jég több száz kilométer távolságból, gleccserekből származott. Egy diáklány érdeklődését felkeltette a múltbéli „jégvadászat” és kutatóútra indult Salzburg tartományban.

Szerkesztő: Sári Zsuzsa

Alpok-Duna-Adria Duna TV – január 25. csütörtök 7.15
Ismétlés: Duna World – január 25. csütörtök 17.00

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább