Egyéb

Napközben: mi motiválja a szülőket a gyereknév választásban?

A január 18-i adás tartalmából.
 

– Az otthonápolók háromnegyedét érinti kisebb-nagyobb mértékben a stressz és a szorongásos kórképek, és elsősorban a gondozás követelte állandó mentális, fizikai, anyagi és érzelmi készenléttel magyarázható. Ráadásul a teljesen új élethelyzet könnyen kiforgathatja az embert önmagából, és még a könnyen kezelhetőnek tűnő eseményeket is megoldhatatlannak látja.
Hogyan érintheti legkevésbé a gondozót a stressz, Hol és hogyan tanulható az otthonápolás?

Hallgassa meg!

– Még drónt is bevetnek Szigetvár környékén a falopások felderítésére, ugyanakkor Pécsett, a volt A/1-es laktanya környékén hiába jelzik a hatóságoknak a fakivágást, úgy érzik, nem történik hathatós intézkedés. Derékmagasságban esnek neki a tolvajok az erdősávban lévő fáknak, csupasz csonkok jelzik, hogy merre ténykedtek a láncfűrésszel az elmúlt időszakban. A sebtében feldarabolt fát pedig rövid időn belül elszállítják. A lakók szeretnék megállítani ezt a folyamatot, és megőrizni az erdősávot. Ki felel az erdőkért, ha nincs erdészeti tulajdonban. Mit tehet az aki rajtakapja a tolvajokat? Mikor lopás, mikor szabálysértés a falopás?

Hallgassa meg!

– Havonta több tucat névadási javaslat érkezik a Magyar Tudományos Akadémiára ahhoz az ötfős testülethez, akik végül döntenek az anyakönyvezhető utónevek listájának bővítéséről. Az MTA folyamatosan frissíti a listát, de minden névjavaslatot természetesen nem fogadnak el. 2017 utolsó hónapjaiban számos kéréssel fordultak a szülők az Akadémiához. A fiúgyermeket már lehet például Cicerónak, Ozirisznek, Periklésznek, Spartakusznak , Zeusznak, esetleg Szókratésznek, Szolónnak vagy Platónnak hívni. Lányok pedig kaphatják egyebek mellett az Edda nevet is.Mi áll a bizottság döntésének hátterében, mi motiválja a szülőket arra, hogy különleges neveket adjanak gyermeküknek?

Hallgassa meg!

Napközben – Kossuth január 18., csütörtök, 9.00

Szerkesztő: Zsoldos László
Műsorvezető: Banner Géza
Gyártásvezető: Rácz Szilvia

Tovább műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább