×

Túl az Óperencián - Varga Éva - 3. hét

A január 15. és 21. közötti tartalomból
 

Varga Éva 1987-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, Horvai István és Kapás Dezső osztályában.
A diploma megszerzése után a Debreceni Csokonai Színházhoz szerződött, amelynek 1987-től 2004-ig volt állandó tagja. Debrecen város hat nívódíjjal tisztelte meg, a színész szakma 1994-ben Déryné-díjjal, 1996-ban Jászai Mari díjjal, 2001-ben Domján Edit díjjal ismerte el munkáját. Tizennégy évet tanított Drámatagozatos osztályokban művészi beszédet, beszédtechnikát, színészmesterséget és kreatív játékot.
Öt évet töltött a PESTI MAGYAR SZÍNHÁZ SZÍNIAKADÉMIÁJÁN, ahol színészmesterséget oktatott. Növendékei közül sokan kerültek be a Színház- és Filmművészeti Egyetemre, csakúgy, mint a főváros és a vidék színpadaira.
2001 nyarán debütált, mint színházi rendező. Szombathelyen Donizetti: „Szerelmi bájital” c. operáját vitte színre, a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar és a Magyar Állami Operaház művészeivel. 2002-ben Debrecenben, a Csokonai Színházban állította színpadra Cimarosa operáját, „A titkos házasság”-ot.
2002 őszétől a Színház- és Filmművészeti Egyetem posztgraduális doktori (DLA) képzésének hallgatója.
Színészként az elmúlt huszonhárom év alatt számtalan prózai, operett és musicalszerepet játszott el. Tíz éve saját maga szervezi az előadásait. Szerepet oszt, színészt egyeztet, jelmezt- és díszletet tervez, és kivitelez. Ez a munka nagyon sokrétű, az előadás technikai hátterének biztosításával is én foglakozik.
Elkötelezett híve a jó minőségű színházi előadások létrehozásának.

Túl az Óperencián minden nap 9:04-től és 18:04-től a Dankó Rádióban!

Szerkesztő-műsorvezető: Nagy Ibolya

Korábbi adások >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább