×

Román nemzetiségi műsor - 3. hét

A Román nemzetiségi műsor január 15-22. közötti adásaiban.
 

Január 15., hétfő:
· Hírek, sporthírek
· Népi kalendárium – Gabriela Rusu Păsărin, Román Regionális Rádió
· 2011 óta Romániában és szerte a világon ünneplik január 15-én a Román Nemzeti Kultúra napját, ami egybeesik a román nemzeti költő, Mihai Eminescu születésnapjának dátumával, aki 1850-ben ezen a napon látta meg a napvilágot és akinek életműve döntő hatással volt a modern román nyelv kialakulására, a költői nyelv fejlődésére. Írt szépprózát, színműveket, a román sajtó egyik legkiemelkedőbb alakja volt. Vendégünk dr. Petrusán György egyetemi tanár, akinek egyik életcélja Eminescu munkásságának kutatása.
· 2014 januárjában a hazai románok a Magyarországi Román Kulturális Szövetsége székházában ünnepelték a nemzeti költő születésének évfordulóját. A Pro Musica kórus Eminescu megzenésített verseit adta elő. A rendezvényt az MRKSZ a gyulai román Főkonzulátussal karöltve szervezte. /archívum/
· „De dor și drag” – népzenei műsor – Zoe Fuicu, Temesvári Rádió

Szerkesztő-műsorvezető: Kaupert Júlia

Január 17., szerda:
– Még tavaly év végén beiktaták hivatalába az új, fiatal, battonyai román ortodox lelkészt, Marius Vidicant, akit eddigi életéről és terveiről kérdeztük.
– December 6-án történt események…
– Szurkolók klubja. Vendég: Bauer Ádám és Boka Tibor újságírók

Szerkesztő-műsorvezető: Kreszta István

Január 18., csütörtök:
– lapszemle, a Foaia eheti tartalma
– gyulai aktualitások
– Január 15-én, hétfőn ünnepelték Romániában a Nemzeti Kultúra Napját, amely egybeesik a román nemzeti költő, Mihai Eminescu születésnapjával. A román irodalomban és közgondolkodásban betöltött szerepéről, Dan Puric, színművész és író beszél
– Népi kalendárium
– Biblia a gyerekeknek. Ótestamentum

Szerkesztő-műsorvezető: Boka Tibor

Január 19., péntek:
– Hírek, időjárás
– Hírek a sport világából
– Népi kalendárium – Gabriela Rusu Păsărin/Román Regionális Rádió
– Január 15-e, Mihai Emineszku születésének napja, egyben a román kultúra napja is. Véletlen vagy sem, 67 évvel ezelőtt ugyanezen a napon jelent meg a magyarországi román hetilap, a Foaia românească is. Ez alkalomból a szerkesztőségben kiállították az elmúlt majd’ hét évtized minden egyes megjelent számát, amelyek régmúlt történetekről és világról mesélnek és amelyeket az ide betévedő érdeklődők fellapozhatnak. 67 év egy újság életében, és legfőképpen egy nemzetiségi újság életében, hosszú életkor és nagyon nagy értéket képvisel. Milyen szerepet töltött be egykoron és ma a Foaia românească a magyarországi románok életében – erről kérdeztük Jova Éva főszerkesztőt.
– Kulturális programajánló – Agneta Nica/Temesvári Rádió
– A román sportélet nagyjai – Carmen Bunaciu úszó / Román Rádió Kolozsvári Stúdió.
– Gasztronómiai sorozat – Hagyományos román labodaleves – Román Falurádió

Szerkesztő-műsorvezető: Kaupert Júlia

Január 21., vasárnap:
– Egyházi ökumenikus műsor
– Népi kalendárim – Gabriela Rusu Păsărin – Román Regionális Rádió
– 2011 óta Romániában és szerte a világon ünneplik január 15-én a Román Nemzeti Kultúra napját, ami egybeesik a román nemzeti költő, Mihai Eminescu születésnapjának dátumával, aki 1850-ben ezen a napon látta meg a napvilágot és akinek életműve döntő hatással volt a modern román nyelv kialakulására, a költői nyelv fejlődésére. Írt szépprózát, színműveket, a román sajtó egyik legkiemelkedőbb alakja volt. Vendégünk dr. Petrusán György egyetemi tanár, akinek egyik életcélja Eminescu munkásságának kutatása.
– Véletlen vagy sem, 67 évvel ezelőtt ugyanezen a napon, január 15-én, jelent meg a magyarországi román hetilap, a Foaia românească is. Ez alkalomból a szerkesztőségben kiállították az elmúlt majd’ hét évtized minden egyes megjelent számát, amelyek régmúlt történetekről és világról mesélnek és amelyeket az ide betévedő érdeklődők fellapozhatnak. 67 év egy újság életében, és legfőképpen egy nemzetiségi újság életében, hosszú életkor és nagyon nagy értéket képvisel. Milyen szerepet töltött be egykoron és ma a Foaia românească a magyarországi románok életében – erről kérdeztük Jova Éva főszerkesztőt.
– 2014 januárjában a hazai románok a Magyarországi Román Kulturális Szövetsége székházában ünnepelték a nemzeti költő születésének évfordulóját. A Pro Musica kórus Eminescu megzenésített verseit adta elő. A rendezvényt az MRKSZ a gyulai román Főkonzulátussal karöltve szervezte. /archívum/
– Mihai Eminescu költő a román irodalomban és közgondolkodásban betöltött szerepéről Dan Puric színművész és író beszél

Szerkesztő-műsorvezető: Kaupert Júlia

Román nemzetiségi műsor minden nap 16:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán!

Tovább a műsoroldalra>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább