Napközben: Milyen kedvező élettani hatásokat hordoz magában a tej?

A január 15-i adás tartalmából
 

– Itthon még mindig nagyon magas, mintegy 85% az aránya azoknak, akik egyáltalán nem, vagy nem megfelelő mennyiségű tejet és tejterméket fogyasztanak. Milyen kedvező élettani hatásokat hordoz magában ez a fontos alapanyag, milyen tévhitek köthetők hozzá, mi az oka, hogy sokan úgy is idegenkednek tőle, hogy nem szenvednek semmiféle intoleranciában?

Hallgassa meg!

– Január 13-án léptek életbe azok a pénzforgalmi változások, amelyek támogatják a bankkártya használatot. Részben könnyítések, részben alacsonyabb költségek előnyeit élvezhetik a kártyatulajdonosok, illetve az üzleti élet szereplői, miközben a bankokat szigorúbb előírások kötik majd. Ilyen például hogy a kártya ellopását, eltűnését, bármikor díjmentesen lehet bejelenteni. A letiltás feloldására is ugyanez vonatkozik. A kártyapótlás díja is alacsonyabb lesz.

Hallgassa meg!

– Duplájára bővül idén a használt sütőolaj és egyéb sütőzsiradék átvételére alkalmas üzemanyagtöltő állomások száma az országban. Nem elsősorban a nagyüzemi felhasználók számára jelent ez könnyebbséget, hanem a háztartások számára, ahol az apránként képződő, veszélyes hulladék többnyire a wc-ben, vagy – jobb esetben – a kiskertben a talajra, a komposztba kiöntve végzi. Több vállalkozás és szervezet a vásárlói, fogyasztói tudatosságra is felhívja a figyelmet.

Hallgassa meg!

– Január 20-án tartják a központi írásbeli felvételiket azokban a 4, 4+1, 6 és 8 osztályos középiskolákban, ahol ez követelmény a szeptemberi évkezdéshez előírt szóbeli vizsgához. Mire készüljenek a szülők és diákok, milyen kérdésekre számíthatnak, mekkora a bejutás esélye a jobb nevű gimnáziumokba, nem korai-e egy negyedik osztályos tanulót középiskolai felvételi elé állítani?

Hallgassa meg!

Napközben – Kossuth január 15., hétfő, 9.00

Szerkesztő: Kuti-Hajdufy Eszter
Műsorvezető: Horváth Szilárd


Tovább műsoroldalra >>>

Olvasson tovább