Egy hazában: A pécsi Vizin Zenekar

A január 14-i adás tartalmából
 

Január 20-án tartják Szegeden a Nemzetiségek Bálját. A rendezvény este hat órakor kezdődik a Vármegye Étteremben. Húsz éves a helyi Nemzetiségek Háza, és az idei első nagy megemlékező rendezvény ez a hagyományos bál lesz – mondta el műsorunknak Kosztopoulosz Andreász, a szegedi nemzetiségi önkormányzatok társulásának elnöke.

Az 1945-ben szovjet munkatáborokba hurcolt németekre emlékeztek az elmúlt héten Bonyhádon. Minden iskolába megérkeztek azok az informatikai eszközök, amelyeket a Klebelsberg Központ szerzett be közel 6,3 milliárd forintért a Közép-Magyarországi Régióban működő, 15 tankerületi központ által fenntartott intézményeknek. Hodinka Antal emléknapot tartott pénteken az Udvari István Magyarországi Ruszinok Könyvtára. A német nyelvű kultúra közvetítése mellett a németül nem tudó közönséget is szeretné megnyerni a Szekszárdon működő Magyarországi Német Színház új igazgatója. Az újvidéki „Zorule” tamburaegyüttes ad koncertet hétfőn, január 15-én Budapesten. Jótékonysági koncertet rendez január 20-án a Magyarországi Lengyel Katolikusok Szent Adalbert Egyesülete, a Lengyel Perszonális Plébánia és a Lengyel Közművelődési Központ. A Vujicsics Együttes lép fel ma este Budaörsön.

Az elmúlt év végén adták át a hazai nemzetiségek képviselőinek járó legnagyobb elismerést, a Nemzetiségekért díjakat. A tizenhárom kitüntetett között két magyarországi szlovák is szerepelt. Díjat kapott Ando György, a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum igazgatója és Gmoser Györgyné, Kiskőrös Szlovák Nemzetiségi Önkormányzatának és a helyi Szlovákok Szervezetének elnöke, a szlovák népdalkör és citerazenekar vezetője. Makai Ildikó összeállításában először Petőfi szülővárosának szlovák képviselőjét ismerhetjük meg.

Holnap, január 15-én ünneplik a Román Nemzeti Kultúra napját, ami egybeesik Mihai Eminescu születésnapjával. A román költő 1850-ben született, és életműve döntő hatással volt a modern román nyelv kialakulására, a költői nyelv fejlődésére. Írt szépprózát, színműveket, a román sajtó kiemelkedő alakja volt. Kulturális öröksége fontos a magyarországi román közösség számára is. Kaupert Júlia invitálta stúiónkba Petrusán György egyetemi tanárt, Eminescu munkásságának egyik jelentős kutatóját.

A lippói szerbek lelki atyja – ezzel a címmel jelent meg a múlt év végén a Pécsi Szerb Önkormányzat és a Pécs-Baranyai Szerb Egyesület közös kiadványa. A Baranyai Szerb Füzetek legújabb, 14. száma a néhai Popovics Lázás esperesnek állít emléket, aki 50 évvel ezelőtt hunyt el. A lippói szerbek parókusának életútját és lelkipásztori munkásságát Dujmov Milán történész dolgozta fel, akivel Mándity Predrág beszélgetett.

Az új évvel megkezdődött az idei sváb bálak szezonja, hiszen régi hagyomány szerint Babarcon tartják Baranya, de talán az ország első sváb bálját, az év első hétvégéjén. A baranyai nemzetiségi településen Schulteisz Gábor először a falu első emberét, Pécsi Sándort kérdezte a hagyományokról.

A pécsi Vizin Zenekar 1981-ben alakult, Vizin Antal vezetésével. Az elmúlt 35 évben az együtteseben muzsikusok több generációja váltotta egymást, míg 2007-ben a zenekar fiatal generációja és a Jasen Trio meg nem alakította a Vizin Kulturális Egyesületet. A múlt év végén ünnepelte a szervezet barátaival együtt 10 éves fennállását. A jubileumi ünnepséget a pécsi Kodály Központban, a hagyományos horvát karácsonyi koncert keretében tartották. Balatinácz Renáta az egyesület vezetőjével, Vélin Vesznával beszélgetett.

Egy hazában – Nemzetiségi adások – január 14., vasárnap, 13:00

Szerkesztő-műsorvezető: Lang János

Kép forrása: vizinzenekar.hu

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább