Egyéb

Napközben: Milyen háziállatot tarthatunk társasházban

A január 9-i adás tartalmából

Milyen háziállatot tarthatunk társasházban
Ha valaki a lakásában, kígyókat, pókokat, esetleg patkányokat tart, tekinthető különös hóbortnak, de meddig nem sérti a szomszédokat? Egy Miskolc környéki állattenyésztő patkányokat tenyészt, melyek aztán a lakótelepre kerülnek házi kedvencnek. Két nagy testű kutya is zavarhatja a társasházi lakókat, de mit tehet a szomszéd, ha attól fél átkúszik az erkélyen egy egzotikus állat? Milyen szabályok vonatkoznak a társasházi állattartásra?

Hallgassa meg!

Riport: B. Tóth. Erika

Bék Ágnes elnök, Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete
Dr. Izsák Orsolya, jogász

Bíró József, Díszállat- kereskedők-, és Tápforgalmazók Országos Egyesületének elnöke

 

KRIPTOVALUTA
A jövő év márciusában kibocsájtásra kerül egy új kriptovaluta, Bustya Attila, közgazdász, mérnök, a NASA egyik szakértője, az Apollo 11 űrkutatási program vezető munkatársa áll annak a fejlesztő csapatnak az élén, amely március elején piacra készül dobni az első közép-kelet-európai blockchain alapú kriptovalutát, a Koronát. De miért is érdemes egy új ilyen valutával a piacra jönni? Milyen jövő vár a kriptovalutára? Budapesten már lakást is kínáltak bitcoinért, és van, aki nászajándékba is ezt kért, pedig az ünnepek alatt sokat zuhant állítólag az értéke, de mi is a kriptovaluta? Hogyan lehet használni? Mennyire biztonságos?

Hallgassa meg!

riport: Gödöllei Anna

Debreczeni Barnabás, Shinrai alapítója (kriptovaluta váltó cég), bitcoin szakértő

Bustya Attila közgazdász, a Korona fejlesztőcsapatának vezetője

Szilágyi Nándor közgazdász

 

Ösztöndíj program indult egészségügyi szakmát tanulók részére
Az egészségügyi szakképzést nyújtó intézmények nappali tagozatos tanulói havi rendszeres támogatásban részesülhetnek. A program keretében várhatóan 3200 egészségügyi hivatást választó tanuló kaphat ösztöndíjat. A támogatás feltétele, hogy a szakképesítés megszerzését követően legalább annyi ideig kell a fiataloknak valamely hazai közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatónál a megszerzett szakképesítésnek megfelelő munkakörben dolgozni, amennyi ideig az ösztöndíjat kapták. Kik jelentkezhetnek? Mely térségben lehet a program vonzó a fiatalok számára? Sikerülhet-e evvel megtartani az ápolókat?
riport: Gyarmati Péter

Hallgassa meg!

Dr. Páva Hanna, AEEK főigazgató-helyettes

Vidáné Fábián Valéria, Szegedi Tudományegyetem Szent Györgyi Albert Klinikai Központjának Ápolásvezetés és szakdolgozói oktatási igazgatásán vezető oktató, ÁEEK mentorként dolgozik az ösztöndíj programban

PAJZSMIRIGY BETEGSÉGEK
Alul vagy túl működő pajzsmirigy. Nagyon sokan nem tudják mi a különbség. Félre diagnosztizált esetben nagyon sokat ronthat a beteg állapotán, ha pl. jódos vízfogyasztást ajánlanak. Romolhat-e a pajzsmirigy működése a változó korban? Milyen következményei lehetnek?
riport: B. Tóth Erika

Hallgassa meg!


Dr. Reismann Péter, Semmelweis Egyetem II. Sz. Belgyógyászati klinika orvosa, egyetemi tanársegéd
Miháldy Kinga, dietetikus

Videó ajánló

Olvasson tovább