Család-barát

Habos-mákos

Hozzávalók:
Tészta
-30 dkg liszt
-15 dkg vaj
-1 teáskanál sütőpor
-10 dkg porcukor
-1 tojás sárgája
-1-2 evőkanál tejföl
-Fél citrom héja és leve

Töltelék
-30 dkg darált mák
-15 dkg porcukor
-1 vaníliás cukor
-5-6 evőkanál házi baracklekvár
-3 tojás sárgája
-1 citrom leve és héja

Teteje
-5-6 db tojásfehérje
-Pár csepp citromlé
-25-30 dkg porcukor

Elkészítés:
A tésztához összemorzsoljuk a vajat a liszttel, majd hozzáadjuk a porcukrot, a tojássárgáját, a citrom héját és levét, végül a tejfölt, hogy a tészta könnyen nyújtható legyen. Fél órára hűtőbe tesszük pihenni, addig elkészíthetjük a tölteléket.
A mákot összekeverjük a tölteléknél felsorolt összes hozzávalóval. Ha letelt a 30 perc, kivesszük a tésztát, kinyújtjuk, beletesszük a sütőpapírral kibélelt tepsibe, majd 3-4 percig elősütjük a 180 fokos sütőben. Ha kész, kivesszük, rásimítjuk a máktölteléket, majd 20-25 percre visszatesszük a sütőbe. A tetejéhez kemény habbá verjük a tojásfehérjét a citromlével majd apránként hozzáadjuk a porcukrot, egészen fényesre verjük fel. Mikor megsült, kivesszük és egyenletesen rásimítjuk a habot a tetejére, ezután 140 fokra levesszük a sütőt és 10-15 percig továbbsütjük, egészen addig, míg megpirul a teteje.
Ha kihűlt, felszeljük és tálaljuk.

További olvasnivalók