Egyéb

Napközben: vitamintartalom a szezonális vs. egzotikus gyümölcsökben, zöldségekben

Hallgassa meg!
 

– Nagyanyáink savanyú káposztát ettek, manapság naranccsal és mandarinnal próbáljuk bevinni a szükséges C-vitamin mennyiséget szervezetünkbe a téli hónapokban. A WHO ajánlása szerint napi 400 gramm zöldség vagy gyümölcs elfogyasztásával már megvédhetjük magunkat a ránk leselkedő betegségekkel szemben és az egészségünkért is komolyan tehetünk. Mindenki tisztában van azzal, hogy a vitamindús, friss gyümölcsök, zöldségek fogyasztása fontos, ezen kívül ma szinte bármit bármikor megkaphatunk az élelmiszerboltokban és a piacokon egyaránt. Azt nehéz eldönteni, hogy mikor mit vegyünk, érdemes-e arra is odafigyelni, hogy melyik hónapban milyen terményt választunk, ragaszkodjunk-e a szezonális gyümölcsökhöz, zöldségekhez? Valóban több bennük a vitamin, magasabb tápértékkel bírnak-e a messzi országokból importált társaiknál?

Hallgassa meg!

– Decemberig 266 484 darab P-betűs rendszámot adtak ki a hatóságok. Mivel a korábbi évek átlagánál több új és használt autó került forgalomba tavaly, a 2016 decemberében kezdődött P-k kiadása valószínűleg 2018 nyarán befejeződik. Különleges betű-szám kombinációk is jönnek. Pár éve még 2030 környékére várták a hatóságok a mostani, 1990 augusztusában indított 3 szám, 3 betű kifutását, ám annyira felpörgött az új és használt autók forgalomba állítása, hogy ha így folytatódik, 2025 környéke a reálisabb dátum . Hogy utána milyen rendszámok lesznek, egyelőre nem tudni. Szakmai körökben felvetődött már a területalapú rendszám ötlete is, ami a kontinensen a legelterjedtebb, és máshol a járműről plusz az üzembentartójáról a legtöbb információt adó azonosító.

Hallgassa meg!

– Egészen korán érzékelik hogy nem tudnak beilleszkedni, hogy a kezdeményezéseikre furcsán reagál a külvilág. Gyakran elszigetelődnek a kortársaiktól. Sok esetben szorongásos, visszahúzódó gyerekekké majd felnőttekké válnak. Óvodás, kisiskolás korban egyre több figyelem, segítő szándék fordul az asperger szindrómával küzdő gyerekeke felé de fiatal felnőttként, kikerülve a védő szülői-pedagógusi közegből már nehezebb lehet a helytállás. Talán ezért is hozták létre az ELTE és a BME szociális munkatársai azt a speciális filmklubot ahová aspergeres diákok járhatnak. A szindrómával szenvedők élethelyzeteit, küzdelmeit bemutató filmeket közösen nézik meg, majd a vetítés utána van lehetőség saját magukról is beszélgetni, kapcsolatokat építeni.

Hallgassa meg!

Napközben – Kossuth január 8., hétfő, 9.00

Szerkesztő: Czifra Szilvia és Bicskei Beáta
Műsorvezető: Horváth Szilárd

Tovább műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább