Egy hazában: A sikeres tavalyi év

A január 7-i adás tartalmából
 

Sikeres volt a tavalyi év az Országgyűlés Magyarországi Nemzetiségek Bizottsága számára, hiszen egyebek mellett beadványuk javaslatára a parlament módosította a Nemzetiségi Törvényt. Ezt közel 2 éves előkészítő munka előzte meg – mondta el stúdiónkban Bencsik János kérdésére Fuzik János, a bizottság elnöke, szlovák nemzetiségi szószóló.

A hazai szerbek ma ünneplik a Karácsonyt, számukra ugyanis hagyományosan később köszönt be az ünnep a nyugati kereszténység karácsonyához képest. Az ortodox egyházi naptár eltérésének okairól, és a szerbek karácsonyi szokásairól Mándity Predrág kérdezte Dujmov Milán történészt.

Az elmúlt évben is többször és többféle módon megemlékeztek hazai németek Szovjetunióba hurcolásáról, amely a második világháború végén történt. Most egy új tanulmány állítja párhuzamba azokat az eseményeket, amelyek a magyarországi német, illetve a határontúli magyar családokat egyformán érintették. Kisebbségi sorsok a Kárpát-medencében, a baranyai sváb és kárpátaljai magyar közösség malenkij robotra való elhurcolásának történései – ezzel a címmel jelent meg tavaly év végén egy kiadvány Pécsváradon. Schulteisz Gábor a szerzővel, Bayerné Sipos Mónikával beszélgetett.

Decemberben Szarvason tartotta a Békés Megyei Önkormányzat a nemzetiségek napja alkalmából rendezett díszünnepségét. Ez alkalomból átadták a megyei közgyűlés által alapított Nemzetiségi díjakat. A szlovákság a szarvasi Nobik Erzsébet, evangélikus lelkészt jelölte az elismerésre. Iveta Hrubonová kérdezte őt életútjáról.

Karácsony előtt, többekkel együtt a Nemzetiségekért díjjal tüntették ki Szili Istvánné Viczkó Tímeát, az ercsi horvátság képviselőjét, aki a helyi Rác Klub alapítója és vezetője, valamint a Jorgovani kórus tagja. A városban működik a Zorica tánccsoport is, és ezek a kulturális közösségek fontos helyszínei a hagyományok és az anyanyelv ápolásának. Pavlekovics András kérte mikrofon elé Szili Istvánnét.

A hazai románok kulturális életének egyik jelentős mozzanata volt tavaly, hogy 70 éves fennállását ünnepelte az eleki román néptáncegyüttes. Mi is hírt adtunk arról, hogy a Magyarországi Románok Országos Önkormányzata decemberben ezt a művészeti csoportot tüntette ki „A Magyarországi Románokért” elismeréssel. Az Eleki Román Hagyományőrző Táncegyesület számára tehát eseményekben gazdag év volt a tavalyi. Bauer Ádám összeállításával idézzük újra az együttes históriáját, és a táncosok ünnepi évének örömteli pillanatait.

Egy hazában – Nemzetiségi adások – január 7., vasárnap, 13:00

Szerkesztő-műsorvezető: Lang János

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább