ALPOK-DUNA-ADRIA: Tárlat a városban

A január 11-i adás tartalmából
 

Az Alpok, a Duna és az Adria mentén fekvő országok közös televíziós műsora.

A környezetet védi az a kis veszprémi cég, amelynek mottója: amit újrahasznosítanak, azt nem kell ismét megtermelni és legyártani. Az alapító házaspár néhány éve váltotta fel a környezet terhelő reklámújságok terjesztését egy olyan munkára, amely kreativitást, kitartást, türelmet kíván, de számtalan terméket, például táskát, laptop vagy mobiltartót, tányéralátétet, szőnyeget vagy lábtörlőt, fotelt, bútorokat, vagy éppen ékszereket kínál a vásárlóknak, mindezt újrahasznosított anyagból, környezettudatosan.

Hrušicában, a Primorska és Notranjska régiók határán fekvő faluban, ismert szlovén művészek egy szokványosnak egyáltalán nem mondható művészeti installációt hoztak létre. Nataša Sedej az ötletgazdája a Forma Viva projektnek, amely egy szabadtéri kiállítás keretében a művészetet és a természetet egyesíti.

A napóra története egészen az ókorig nyúlik vissza, amikor még az ember számára ez volt a legpontosabb időmérő eszköz hosszú évszázadokon át. A bajorországi Röttingen városában 25 különféle napórát készített egy órásmester. A technikai mesterművek idevonzzák a turistákat is, akik csodálattal szemlélik ezeket az ősi eszközöket, a napórák útján.

A romániai származású 16 esztendős Alexandra Agiurgiuculese az Olasz Ritmikus Gimnasztika-válogatott versenyzője. Jelenleg Udinében él és eredményei nagy reményekre jogosítják. A ritmikus gimnasztika egy olyan olimpiai sportág, amelyben ötvöződik a tánc és a művészi torna. A versenyző akkor sikeres, ha mozdulatai és szerkezelése biztos, de tükrözik magas fokú technikai tudását is.

Trogir városa 21 éve került fel az UNESCO Világörökségi Listájára. Különlegességét elsősorban a szigeten található középkori palotái jelentik. Az egyikben a Városi Múzeum található. Mivel minden turista nem jut el ide, a múzeum úgy döntött, hogy a tárlataival maga megy a városba.

Szerkesztő: Sári Zsuzsa

Alpok-Duna-Adria Duna TV – január 11. csütörtök 7.15
Ismétlés: Duna World – január 11. csütörtök 16.55

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább