Napközben: az iskoláskorú gyermekek közel egynegyedére valamilyen típusú látásromlás jellemző

A január 3-i adás tartalmából
 

Nem tartozik a kötelező szűrések közé, mégis a statisztikák szerint az iskoláskorú gyermekek közel egynegyedére valamilyen típusú látásromlás jellemző. Mikor érdemes elvinni a gyermeket látásvizsgálatra? Iskolába lépés előtt, vagy ráér később is? Mit tehet az a szülő, akinek nincsen pénze szemüvegre?

Kamionnal az utakon. Egyre több fiatal választja ezt a szakmát, elsősorban anyagi szempontok miatt, megszerzik a szükséges jogosítványt, majd elindulnak az utakon. Az igazi veteránok szerint is nagyon felhígult a szakma, a presztízsvesztésről nem is beszélve. Éppen a kamionozás egyediségére hívja fel a figyelmet az „5 tengelyen – biztos kézzel” elnevezésű, közlekedésbiztonsági és vezetéstechnikai versenysorozat.

Mindenki megfogad valamit szilveszterkor a következő esztendőre. Van aki megígéri, hogy leteszi a cigarettát, más sportos életmódra akar váltani, sokan elhatározzák hogy ügyesebben kezelik majd a stresszt vagy épp leadnak néhány kg-t és eldöntik, hogy egészségesebben fognak táplálkozni. Szakértők szerint a hirtelen elhatározás gyakran csak néhány napig tart ki, ahhoz hogy valódi életmódváltás jöjjön létre komoly tervszerű felkészülés kell.

Tévhit, hogy az életkor előrehaladtával törvényszerűen mozogni kezdenek, majd kiesnek a fogaink. Többnyire évek, évtizedek alatt kialakuló krónikus fogágybetegség miatt lazulnak ki a fogak. Vagyis rendszeres, az íny és a csont állapotára is kiterjedő fogászati szűréssel meg lehet előzni a nagyobb bajt. Mégis sokan későn keresik fel a fogorvost, pedig ha idejében kiszűrik a problémát, számtalan lehetőség kínálkozik az instabillá vált fogak megmentésére. A kezelések általában több hónapig is eltarthatnak.

Napközben – Kossuth január 3., szerda, 9.00

Szerkesztő: Varga Tünde és Czifra Szilvia
Műsorvezető: Ujhelyi Zoltán

Tovább műsoroldalra >>>

Olvasson tovább