Egyéb

Napközben: Szemüveget a gyereknek!

A január 3-i adás tartalmából
 

Szemüveget a gyereknek!
Bár egyike lenne a tanévkezdés előtti legfontosabb teendőknek, az iskoláskorú gyerekek minden részletre kiterjedő látásvizsgálata gyakran elmarad. Pedig ennek híján sok kisdiák kénytelen felderítetlen látászavarral helytállni az iskolai feladathelyzetekben, ami egyes esetekben azt a téves benyomást kelti, mintha a gyermek tanulási problémával küzdene. Bár a tanév során gyermekorvos, vagy az iskolaorvos többnyire végeztet a gyermekkel táblaolvasásos látásfelmérést, ez nem egyenlő egy alapos szemészeti vizsgálattal. A jó látás ugyanis nem csak a távoli látásélességről szól, éppilyen fontos a közelre fókuszálás képessége, a két szem együttműködése, a szemmozgató izmok működése és a szem- valamint a kézmozgások összehangolása is. Falun, községekben sok esetben még nehezebb a szakszerű szűrés elérése. Milyen problémák lehetnek gyanúsak? Milyen szűrés kötelező, mi az ami ajánlott gyerekkorban? Milyen a jó gyermek szemüveg?
riporter: Varga Tünde
vendégek:
Tóbiás Richárd, a Magyar Látszerész Szövetség elnöke
Dr. Nagy Zoltán Zsolt, a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának dékánja, az Egészségügyi Diagnosztikai Intézet igazgatója

Hallgassa meg!

Veszélyes? kamionok az utakon.
Egyre többen választják ezt a “szakmát” már nagyon fiatalon. Miért és milyen rutinnal indulnak el? Több olyan oldal is működik a neten, ahol kezdő kamionosok kérnek segítséget, mert nagyon hiányosak az ismereteik. Kik kerülnek az utakra és hogyan? Minden évben megrendezik az „5 tengelyen – biztos kézzel” elnevezésű, közlekedésbiztonsági és vezetéstechnikai versenysorozatot, amit csak kamionosoknak szerveznek. Ezt a versenyt 2017-ben egy kanizsai fiú nyerte. Milyen feladatok voltak? Mi az amit Ő tud a legjobban az országban? Milyen felkészültséggel ülhetnek volán mögé a kamionsofőrök? Mit mond a kamionos közúti közlekedési etikett?
riporter: Varga Tünde
vendégek:
Szabó Nelli, társadalomkutató, szociológus, kamionsofőr
Papp János, a Teherfuvarozók Európai Szakszervezetének oktatási és képzési vezetője

Hallgassa meg!

Újévi fogadalmak-hirtelen felindulás vagy valódi életmódváltás?
Mindenki megfogad valamit szilveszterkor a következő esztendőre. Van aki megígéri, hogy leteszi a cigarettát, más sportos életmódra akar váltani, sokan elhatározzák hogy ügyesebben kezelik majd a stresszt vagy épp leadnak néhány kg-t és eldöntik, hogy egészségesebben fognak táplálkozni. Szakértők szerint a hirtelen elhatározás gyakran csak néhány napig tart ki, ahhoz hogy valódi életmódváltás jöjjön létre komoly tervszerű felkészülés kell. Tanácsuk szerint inkább kevesebbet mint többet vállaljunk. Az igazi kihívás pedig nem az otthoni környezetben, hanem majd a szürke hétköznapokba visszaállva jön majd…
riporter: Veress Ágnes
vendégek:
Kenyeres András, coach
Nagy Ágnes stresszterapeuta

Hallgassa meg!

Mozgó, kihulló fogak, elhanyagolt ínybetegségek
Tévhit, hogy az életkor előrehaladtával törvényszerűen mozogni kezdenek, majd kiesnek a fogaink. Többnyire évek, évtizedek alatt kialakuló krónikus fogágybetegség miatt lazulnak ki a fogak. Vagyis rendszeres, az íny és a csont állapotára is kiterjedő fogászati szűréssel meg lehet előzni a nagyobb bajt. Mégis sokan későn keresik fel a fogorvost, pedig ha idejében kiszűrik a problémát, számtalan lehetőség kínálkozik az instabillá vált fogak megmentésére. A kezelések általában több hónapig is eltarthatnak, majd 3-6 havonta kontrollra kell járni, de ha ezeket betartjuk, hosszú időn át meg tudjuk őrizni a fogainkat. Árulkodó jel a fogmosáskor vérző fogíny. A drogériákban sorjáznak a különféle márkájú, ízesítésű alkoholos vagy alkoholmentes szájvizek, szájzuhanyok, fogselymek, fogköz tisztító kefék…Melyek hatékonyak, melyeket kell napi rendszerességgel használni?
riporter: Veress Ágnes
vendégek:
Dr. Molnár Bálint, Semmelweis Egyetem Parodontológiai Klinikájának egyetemi adjunktusa
Dr. Szántó Ildikó a Pécsi Tudomány Egyetem Gyermek és Ifjúságfogászati Tanszék vezetője

Hallgassa meg!

Napközben – Kossuth Rádió – január 3., szerda, 9:00

Szerkesztő: Varga Tünde-Czifra Szilvia
Műsorvezető: Ujhelyi Zoltán

Tovább a műsoroldalra>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább