Egy hazában: „Tündérek kólója”

A december 31-i adás tartalmából.
 

A pécsi Horvát Színház nemrégiben tartotta a „Tündérek kólója” című előadásának bemutatóját, a Pécsi Tudományegyetem Janus Egyetemi Színházának színpadán. A darab az idén 25. születésnapját ünneplő Horvát Színház és a vinkováci Joza Ivakity Városi Színház közös, horvát nyelvű produkciója. A népszínművek jelentőségéről a magyarországi horvátok körében, és a Horvát Színház épületének felújításáról Vidákovics Szláven igazgatóval beszélgetett Sákán Tímea.

A Tótkomlósi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat és a Tótkomlós Fúvószenei Kultúrájáért Alapítvány által rendezett Szlovák Nemzetiségi Nap, valamint a Tótkomlósi Ifjúsági Koncert Fúvószenekar minősítő hangversenyének alkalmából adták át a szlovák önkormányzat „Komlósi szlovákokért” elismerését, amelyet idén két egyéni kitüntetett és egy közösség vehetett át. Az ünnepség után Bencsik János először Laukó Zsuzsannát, a Tótkomlósi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat elnökét kérte mikrofon elé.

A svábok egyik kedvenc téli süteménye, a hájaskifli régi szilvesztereken sok család asztalára került. Azonban nem könnyű az elkészítése, ezért egyre kevesebben sütik meg otthon. Schneider Gábor, hazai német gasztroblog-író éppen az ilyen feledésbe merülő recepteket gyűjti össze, és persze maga is kipróbálja az elkészítésüket. Arnold Krisztinának mutatta meg a sváb hájas kifli mesterfogásait.

Piliscséven még megmaradtak szlovákok szilveszteri-újévi szokásai, sőt néhányat közülük a nem szlovák ajkú lakosok is átvettek. A helybéli hagyományokról Nagy Máriát, a Piliscsévi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat elnök-helyettesét Bencsik János kérdezte.

A pusztaottlakai Vigyikán Mihályt szülőfaluja határain túl is sokan ismerik és kedvelik, mert a 80-as évektől kezdve a legtöbb Békés-megyei településen zenélt már bálokon, lakodalmakon vagy éppen szilveszteri mulatságokon. A helyi Román Egyesület alelnöke még gyerekként tanult meg harmonikázni majd, később szaxofonozni. Vajon milyen feladatot jelentenek egy szórakoztató zenésznek az ünnepek, amikor a zenésznek el kell búcsúzni a családtól, és más emberek jókedvét kell szolgálni? Bauer Ádám erről is megkérdezte a muzsikust.

Nemzetiségi közmondások 2018 – ezt a címet viseli a naptár, amely nemrégiben jelent meg a Szegedi Nemzetiségek Háza kiadásában. A közeledő Újévre szóló, ironikus népi bölcsességeket tartalmazó, rendhagyó kalendáriumról az egyik szerkesztőt, Purosz Alexandroszt kérdezte Mándity Predrág.

Egy hazában – Nemzetiségi adások – december 31., vasárnap, 13:00

Szerkesztő-műsorvezető: Lang János

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább