Szlovák nemzetiségi műsor - 52. hét

A december 25. és 31. közötti adások tartalmából.
 

December 25., hétfő:
A 25-ei ünnepi műsorban Dr. Király Katalin etnológussal hallhatnak egy hosszabb, karácsonyi beszélgetést, melyből megtudhatjuk, milyen népszokásokat őriz még szülőfalujában, Pilisszentkereszten. A Magyarországi Szlovákok Kulturális Intézetének igazgatója idén Kesztölcön átvehette az „Év embere” díjat, hiszen augusztusban (majd decemberben) mutatták be a Kesztölci széles határban / „F kestúckem sírem poli” / c. kötetét. A Karácsony mindig a gyerekkort idézi, bárhol is éljünk a nagyvilágban. A műsor második részében külhoni szlovákokkal beszélgetünk, megtudhatjuk hogyan őrzik az ünnephez kapcsolódó szokásaikat a svédországi, csehországi, vajdasági és a romániai szlovákok.

Szerkesztő: Makai Ildikó

December 27., szerda:
– Hitler autóját elárverezik januárban USA-ban
– Tatabánya Bánhida Szlovák Nemzetiségi Önk. Szervezte Szeretettel halgassátok, ami majd éneklek c. kötet bemutatását. Megszólaló: Prof Zsilák Mária – kötet szerzője, Pintér Mária, Varga Mária ism.
– Uršula Kovalyk (1969-) próza- és drámaíró, a szlovák feminista irodalom jeles képviselője. Szülővárosának, a kassai undergroundnak jelentős alakja. Az egészségügyi középiskola elvégzése után több foglalkozást is kipróbált: laboratóriumban, könyvkereskedésben és krízisközpontban is dolgozott. A nagyszombati egyetemen elvégezte a Szociális munka szakot, civil foglalkozása szociális gondozó. Jelenleg Pozsonyban él, ahol hajléktalanokkal és fogyatékosokkal csinál évek óta sikeresen színházi előadásokat.

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

December 28., csütörtök:
„Mikszáth Kálmán és a szlovákok a dualizmus kori Magyarországon – A Noszty fiú esete Tóth Marival című regény új szlovák fordítása tükrében” címmel rendeztek decemberben irodalmi szalont Szlovákia Budapesti Nagykövetségén. A Szlovák Intézet által szervezett könyvbemutatón Karol Wlachovský műfordító Mikszáth Kálmán egyik legismertebb művének új szlovák fordításával ismerkedhettek meg az érdeklődők. A mai műsorban Karol Wlachovský műfordító mellet megszólal Käfer István irodalomtörténész, Gintli Tibor egyetemi tanár, valamint Roman Holec történész.
Ezután a MSzKI igazgatója, Király Katalin etnológus portréjának ismétlését hallhatják, akivel a karácsonyi ünnepek előtt beszélgettünk többek között a pilisszentkereszti népszokásokról is.

Szerkesztő: Makai Ildikó

December 30., szombat:
-Bohdan Warchal – a Szlovák Kamarazenekar alapítója évfordulója
-pozsonyi anyag, A karácsonyi és év végi szokások a szlovák folklóregyuttesek előadásában
-A Dolina egyesület ökumenikus zarándokútja, Lőcse, Késmárk,

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

Szlovák nemzetiségi műsor minden nap 18:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán

Ide kattintva hallgathatja online>>>

Korábbi adások>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább