Román nemzetiségi műsor - 52. hét

A Román nemzetiségi műsor december 25-31. közötti adásaiban.
 

December 25., hétfő:
– A pusztaottlakai Horga Aranka és Vigyikán Mihály az idén ünnepelték házasságuk 53. évfordulóját. A házaspárt október végén köszöntötte a család a Pusztaottlakai Románok Egyesületének évzáró találkozóján……. Látogatás a Vigyikán családnál.
– A Magyarországi Románok Országos Önkormányzata december 21-én – a testület közgyűlésén – adta át 2017. évi „A Magyarországi Románokért” Elismerést. A díjat, az idén 70 éves Eleki Román Hagyományőrző Táncegyesület kapta, mondja Bágy György, a népművészet mestere, a tánccsoport vezetője.
– Az eleki táncosok karácsonyi szokásokat is bemutatnak a színpadon.

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Ádám

December 26., kedd:
– Zarándokúton a Szentföldön. Beszél: Magyar Marius – budapesti esperes, Bekán Aurél – szegedi esperes, PS Siluan – gyulai püspök, Martyin Emília – néprajzkutató, dr. Borbély Anna – nyelvész, Bogyirka Emilné – zarándok, Mariscas Cornelia – zarándok, Ciprian Pasca – lelkész, idegenvezető, Evghenia nővér – apáca.
– Stefan Gurzau, Canadában élő, Magyarcsanádról származó egykori kivándorló beszél a gyermekkora és a jelenlegi Karácsonairól.
– Oroján István képzőművész beszél a gyermekkora Karácsonyairól, és arról, hogy ma hogyan ünnepli Jézus Krisztus születését.
– Brindás István, 89 éves kétegyházi kántor miniportréja.
– Heti gyulai eseményösszefoglaló
– Népi kalendárium

Szerkesztő-műsorvezető: Kreszta István

December 27., szerda:

– Közel két évtizede Angliából indult el az a kezdeményezés, amely minden évben egy hétig a házasság és a család fontosságára kívánja irányítani a figyelmet. A házasság hetét ma már 4 kontinens 21 országában ünneplik. Hazánkban az országos eseménysorozatot 2008 óta rendezik meg a keresztény egyházak és civil szervezetek összefogásával. Ennek jegyében kerestük fel a méhkeréki Netye Anna és Tivadar házaspárt, akik 53 évvel ezelőtt kötötték össze sorsukat. Milyenek voltak régen a méhkeréki lakodalmak, mi a férj és a feleség szerepe a házasságban, fontos-e a hit és fenntartható-e a házasság intézménye a XXI. században – ezekre a kérdésekre kerestük a választ.
– Román táncházat tartottak Méhkeréken február hónap utolsó szombatján, amellyel a helyi népi kultúra értékeire szeretnék felhívni a figyelmet. Beszél: Száva Mihály – szervező, Berényi György – szervező, Szabó János – szervező, Netye György – egykori együttesvezető, Patyi Zoltán – koreográfus, táncoktató.
– Április 20-23 között a Budapesti Román Kulturális Intézet több, a kortárs román irodalmat bemutató kulturális rendezvénnyel csatlakozott a XXIV. A Temesvári Nyugati Egyetem Kiadója is csatlakozott az eseménysorozathoz. Tegnap mutatták be, a szerzők jelenlétében, A hölgyeknek van idejük… c. kötetet. 2006 és 2017 között a hét szerző (Mihaela Bucin, Oana Florea, Otilia Hedeșan, Florentina Leucuția, Nicoleta Mușat, Corina Popa és Monica Vlad) hét olyan mesélő történeteit hallgatta meg, akik a magyarországi román közösség soraiból származnak és akik az életükről, a családjaikról, a falvaikról meséltek, ezen történetek által komplex és árnyalatos képet festve közösségük emlékeiről, valamint hűen tükrözve a XXI. század eleji, közösségükben beszélt román nyelv állapotát. Beszélgetés a könyv egyik szerkesztőjével, dr. Otilia Hedesan antropológussal, aki egyben a Temesvári Nyugati Egyetem rektorhelyettese és dr. Mihaela Bucin-nal, a SZTE román nyelv-és irodalom tanszékének vezetőjével. Részletek a 2001-ben Kétegyházán rögzített interjúkból.
– A húsvéti ünnepek közeledtével a battonyai román óvodában is lázas készülődés folyt az elmúlt hetekben. A békés megyei oktatási intézménybe 50 kisgyerek jár, akik dalokkal, versikékkel várták a nyuszit, a fiúk pedig locsolóversikéket tanultak románul és magyarul. De az óvodában angolul is tanulnak a gyerekek. A kicsikkel három óvónéni és három dajka foglalkozik. Az óvoda népszerű nem csak a román ajkú lakosság körében, de a magyar családok is szívesen iratják be ide a gyermekeket, hisz nagyon szép környezet és otthonias hangulat fogadja őket.

Szerkesztő-műsorvezető: Kaupert Júlia

December 30., szombat:
– Negyedik alkalommal rendezték meg a román keresztény vers napját, először Magyarország határain kívül, a romániai Avram Iancu településen, méhkeréki és romániai gyerekek részvételével. A riportban megszólalnak, többek között: Mihaela Bucin, a szegedi román tanszék vezetője, a rendezvény kezdeményezője; Petrica Cretu méhkeréki baptista pásztor; gyerekek és tanárok.
– Emlékmisét tartottak július 9-én a gyulai Román Ortodox Katedrálisban Florica Duma bihari népdalénekes tiszteletére, aki május 9-én hunyt el Nagyváradon. Az elmúlt évtizedekben Florica Duma számtalanszor koncertezett magyarországi román településeken. A megemlékezésre eljöttek családtagok, kollégák, barátok és ismerősök.
– 50 éves érettségi találkozót szerveztek a gyulai román gimnázium egykori tanulói. A riportban megszólalnak Budai János igazgató, Márk György tiszteletbeli osztályfőnök és Zsúróné Rád Julianna egykori orosz tanár, valamint Túri Magdolna magyacsanádi, Grósz Mária és Mokán Kornélia kétegyházi, Mészáros Doina kőrösszakáli egykori diákok.
– Második alkalommal ítélte oda a SZTE Román nyelv- és irodalom tanszéke a Bene Merenti díjat. A kitüntetést olyan tanárok kapják, akik a tanszéken végeztek és akik legalább tíz éve a pedagóguspályán vannak. Idén a díjat a kétegyházi Ambrus Mária tanárnő vehette át.
– November 17-én a gyulai román gimnáziumban szervezték a Békés megyei román nyugdíjas pedagógusok V. találkozóját. A pedagógusi pálya kihívásairól, szépségéről és nehézségeiről a méhkeréki Dúló Annamáriával beszélgettünk.

Szerkesztő-műsorvezető: Kaupert Júlia

December 31., vasárnap:
– Kalendárium: válogatás a december 31-én történt érdekesebb eseményekből.
– Népi kalendárium.
– A pusztaottlakai Vigyikán Mihályt szülőfaluja határain túl is sokan ismerik és kedvelik, mert a 80-as évektől kezdve a legtöbb Békés-megyei településen zenélt már bálokon, lakodalmakon vagy éppen szilveszteri bulik alkalmával. A pusztaottlakai Román Egyesület alelnöke még gyerekként tanult meg harmonikázni majd, később szaxofonozni és, jelenleg a „MA-VI Duó” egyik tagjaként hívják a mulatságokba.
– Év végi, zenés jókívánságok.

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Ádám

Román nemzetiségi műsor minden nap 16:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán!

Tovább a műsoroldalra>>>

Olvasson tovább