A Dal 2018

3+1 tény, amit eddig nem tudtál A Dalról

Hogyan készülnek az előadók az élő show-ra? Ki dönti el, hogy melyik énekes, vagy zenekar kerüljön be a legjobb 30 közé? Hogyan tűnik el egy perc alatt a több ezer konfetti a színpadról? Összeszedtünk néhány érdekes tényt A Dalról, amit eddig biztosan nem tudtál.
 

A TAKARÍTÁS

Normális esetben a képernyő előtt észre sem vesszük, hogy egy-egy produkció között mi minden történik. Az élő adás egyik varázsa, hogy a stábnak annyi idő alatt kell átrendezni a színpadot, ameddig megnézünk egy előre leforgatott kisfilmet, vagy egy-két mondatban felvezeti a következő produkciót a műsorvezető. Ami, ha a szervezőknek, háttérembereknek szerencséje van, legfeljebb egy perc. Ezalatt a háttérben nagyjából 15 személy dolgozik azon, hogy az előző ének alatt lehullott konfettit, vagy például a látványelemként felhasznált 300 darab ping-pong labdát feltakarítsa. A stábtagok sokszor kézzel-lábbal próbálnak meg rövid idő alatt mindent eltüntetni. A pontos „koreográfiát” 2-3 napig is próbálják, hogy az élő adásra már tökéletesen menjen az átállás.

EFFEKTEK

Mielőtt a versenyzők előadják a dalukat, egy rövid filmet láthat a néző, amelyben kicsit jobban megismeri az énekeseket. Belenézhetnek a próbákba vagy megmosolyogtató történeteket láthatnak a fellépőkről. Nos, ezek idén sem maradnak el. A filmeket a valóságban nagyjából 20-30 perc alatt veszik fel, ebből választják ki a legjobb jeleneteket, amelyekből elkészül az összeállítás. Tavaly tüzes effekttel felturbózott filmeket láthattunk, amiben szinte „megperzselték” az énekeseket. Idén viszont egész más stílust kapnak a fellépők. Olyat, ami kicsit elszakít minket a valóságtól, elrepít a jövőbe és egyben a gyerekkorunkat is visszaidézi. De hogy pontosan mi is lesz ez, azt csak az élő adásokban láthatjátok, január 20-ától, a Dunán.

EGYENLŐ ESÉLYEK

Az élő adásokra nemcsak a stábtagok készülnek napokig. Minden fellépőnek ugyanannyi lehetősége van próbálni a színpadon. Először egy úgynevezett szárazpróbán vesznek részt, majd megtanulják úgy előadni a dalt, hogy a kamerákra is figyeljenek, végül elpróbálják a teljes produkciót – effektekkel, fénnyel, füsttel és még számtalan meglepetéssel. Nem is gondolnánk, hogy mennyit készülnek a fellépők azért, hogy az élő adásra már mindent úgy csináljanak, mintha egész életükben erre készültek volna.

+1 A VÁLOGATÁS

 

A Dal 2018-ra közel több mint 350 zenét küldtek be az énekesek és zenekarok. Egy szakmai előzsűri, ezekből választotta ki a 30 legesélyesebbet, akik közül majd kikerül a győztes. Ezen a válogatón egy tíztagú, szakemberekből álló grémium szelektál, hogy minél több, stílusban és hangzásban is különböző dal kerüljön a versenybe.

Kapcsolódó Hírek