Egy hazában: a karácsonyi ünnepkör egyik legszínesebb, máig is élő román szokása a kolindálás

A december 24-i adás tartalmából.
 

Bár a pravoszláv szerbség a Karácsonyt január 7-én ünnepli, a Szerb Egyház képviselőit is meghívták a Pécsi Néprajzi Múzeumba, az adventi gyertyagyújtásra. A Budai Szerb Egyházmegye részéről Strijk András, protodiakónus vett részt az ünnepségen, aki beszélt a Karácsony lényegéről is. (Mándity P.)

Sok hajósi családban karácsonyi ajándékként kerül a fa alá az a sváb nyelvjárási szótár, amely több éves gyűjtő munka eredménye. Knehr István a hajósi német önkormányzat tagja, a többi helybéli fiatallal együtt kezdeményezte a gyűjtést, amelybe azután bekapcsolódtak az idősebbek is. Arnold Krisztina ismerkedett a hajósi sváb nyelvjárással.

A Pécsi Egyházmegye Pasztorális Helynökségének horvát ajkú hívekért felelős referatúrája Ronta László plébános vezetésével, advent harmadik vasárnapján a Pécs mellett található horvátok lakta településen, Németiben tartott áhítatot. A nagy számban megjelent hívők horvát nyelvű szentmisén vettek részt, előtte horvát nyelven gyónhattak. A rendezvényt átjárta az áhítat és a közelgő ünnep, Jézus születésének napja, amelyről Füri Tamás két helybélit kérdezett, Udvárácz Anicát és Horváth Mártát.

A románoknál jellegzetes karácsonyi étel a mákos guba, amit például Magyarcsanádon is készítenek ilyenkor. De a karácsonyi ünnepkör egyik legszínesebb, máig is élő román szokása a kolindálás. Kaupert Júlia arra volt kíváncsi, milyen szokások élnek még Méhkeréken és Magyarcsanádon. Először Ruzsa Annát kérdezte az ünnepi készülődésről.

Kesztölcön , ebben a pilisi szlovák faluban az idősebb generáció még őrzi az ünnepi hagyományokat. Ez megnyilvánul a karácsonyi menüben és a szokásokban, sőt az ételek elnevezésében is – ahogy azt Bencsik Jánosnak Kecskeméti Menyhértné, a kesztölci pávakör tagja elmesélte.

Egy hazában – Nemzetiségi adások – december 24., vasárnap, 13:00

Szerkesztő-műsorvezető: Lang János

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább