×

Nézze vissza az Övék a mennyek országa című dokumentumfilm 2. részét

Hétfőn került képernyőre a köztelevízió Duna csatornáján a kopt keresztények közösségét, mindennapjait és szenvedéseit bemutató Övék a mennyek országa című exkluzív dokumentumfilm, amely a korábban készült és az iraki keresztényüldözést bemutató alkotás folytatása. A film készítője Siklós Beatrix, operatőre Marossy Géza volt.

A missziós úton – amelyből az 52 perces dokumentumfilm készült – a film készítőjén, Siklósi Beatrixon kívül részt vett Böjte Csaba ferences és Sajgó Szabolcs jezsuita szerzetes, valamint Hölvényi György kereszténydemokrata európai parlamenti képviselő is.

A film a kopt keresztények élethelyzeteire világít rá sok interjúval és egy nálunk szinte teljesen ismeretlen világot mutat be a nézőknek – fogalmazott Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) főszerkesztője, Siklósi Beatrix.

A magyarok útjukon találkoztak Ermia kopt püspökkel, a kairói Kopt Kulturális Központ vezetőjével, a Remete Szent Antal kolostor szerzeteseivel, jártak abban a templomban, ahol a 2016. decemberi robbantásban több mint húszan haltak meg. Megtekinthették a Kopt Kulturális Központban kialakított speciális múzeumot, amely a terrortámadások áldozatainak állít emléket, valamint beszélgettek olyan emberekkel, akik családtagjaikat veszítették el a különböző támadásokban.

A film készítője arról is beszámolt: ezek az emberek az évszázadok alatt valószínűleg megszokták, hogy üldözöttek a saját hazájukban, nem érezhetik magukat teljes jogú állampolgároknak, kisebbséget képviselnek, amivel együtt jár a diszkrimináció is.

Siklósi Beatrix korábbi dokumentumfilmje az észak-iraki üldözött keresztény kisebbséget, a keresztény egyházaknak a régióban folytatott munkáját mutatta be. A filmet májusban forgatták Böjte Csaba, Sajgó Szabolcs és Hölvényi György Észak-Irak kurdisztáni régiójában tett misszióján.

Erbíl városban magyar támogatásból épült iskola, amelynek hivatalos átadásáról is szeretnének majd forgatni, s mivel fontos kérdés az üldözött keresztények ügye, elképzelhető, hogy további ilyen helyszíneken is készítenek majd filmeket.

Videó ajánló

Olvasson tovább