Egyéb

Napközben a karácsonyi ételekről

A december 20-i adás tartalmából.
 

– Első témánkban az ünnepek árnyoldalával foglalkozunk. Karácsonykor felerősödhetnek a magány, a gyász, a kiúttalanság érzése. Ilyenkor sokan önpusztító gondolatokba kapaszkodnak, vagy különféle szerekhez folyamodnak. A telefonos lelkisegély-szolgálatok, lelkigondozók, egyházi és világi segítő közösségek a bajba jutott embereknek próbálnak támaszt nyújtani akkor, amikor a szerencsésebbek osztályrésze az ünneplés, a meghitt családi együttlét.

Hallgassa meg!

– Ezután tanulásról lesz szó. Rendszer szerűen nem szerepel az általános tantervben a gazdasági-pénzügyi ismeretek oktatása, mégis sok általános és középiskola próbálkozik valamilyen képet adni a tanulóknak erről a nélkülözhetetlen témakörről. A legjobb modellek sorában gyakran emlegetett finn iskolákban kihagyhatatlan része a tanulmányoknak. Nemrég éppen tőlük zsebelhettünk be egy rangos elismerést.

Hallgassa meg!

– A Krónika után idősotthonba, kórházba látogatunk el, ahol olyan idősek, fiatalok és gyerekek készülnek az ünnepekre, akiknek nincs lehetősége az otthonlétre. Hogyan tehetik a családtagok és ápolók bensőségessé saját és hozzátartozóik ünnepi óráit, mit nyújthatnak az idegenek közösségében eltöltött alkalmak?

Hallgassa meg!

– Végül karácsonyi ételekről beszélgetünk, megtudjuk mekkora a távolság a hagyományos fogások és a mai trendek között, és hogy van-e jelentősége, milyen sorrendben tálalják fel az ételeket.

Hallgassa meg!

Napközben – Kossuth Rádió – december 20., szerda, 9:00

Szerkesztő: Kuti-Hajdufy Eszter
Műsorvezető: Banner Géza

Tovább a műsoroldalra>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább