Szlovák nemzetiségi műsor - 51. hét

A december 18. és 24. közötti adások tartalmából.

December 18., hétfő:
-Nemzetiségekért díjat kapott Andó György a békési és a hazai szlovák népi építészet megőrzéséért, Gmoser Györgyné a kiskőrösi és a Bács-Kiskun megyei szlovákok népi hagyományainak megőrzéséért….
-A Békés Megyei Önkormányzat és Szarvas Város Önkormányzata közösen rendezte a nemzetiségek napja alkalmából a Békés Megyei Nemzetiségek Napi Díszünnepséget. A szlovákság az idén a szarvasi Nobik Erzsébetet evangélikus lelkészt jelölte a Békés Megye Kisebbségéért Díjra. Nobik Erzsébet 1940. július 26-án született Szarvason. A jó képességű, ambiciózus lány az érettségi bizonyítvány megszerzése után gyógyszerészeti szakon szeretett volna továbbtanulni, de mindezt az akkori politikai viszonyok nem tették lehetővé számára. Jelentkezett az Evangélikus Teológiai Akadémiára, ahol már első éves hallgatóként megértette, hogy életét a politikánál nagyobb hatalom, a kegyelem és a szeretet ura, Jézus vette kezébe és az utat is Ő határozza meg számára. 58 évi lelkészi pályája során szolgált Galgagyörkön, Váckisújfaluban, Kondoroson, Csabacsűdön és szülővárosában Szarvason, az Evangélikus Új- és Ótemplomban egyaránt. Nobik Erzsébet portréja

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

December 21., csütörtök:
– Tamás napi szokások
– “Komlósi Szlovákokért díját kapot Zelman Ferenc. Zelman Ferenc Tótkomlóson született, szlovák családban. Általános iskolai tanulmányait a helyi szlovák iskolában kezdte, a hódmezővásárhelyi Bethlen Gábor Gimnáziumban érettségizett, majd egyetemi diplomát a Moszkvai Állatorvosi Akadémia állattenyésztés karán szerzett. Zelman Ferenc már gyermekkorában bekapcsolódott a közösségi életbe, évekig volt tagja a Gyermek majd Ifjúsági Fúvószenekarnak Tótkomlóson. Felnőttként kapcsolódott be a szlovák nemzetiségi közösség életébe…
1998 óta tagja, jelenleg elnökhelyettese a Tótkomlósi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzatnak. 2006 óta tagja, 2010 óta elnökhelyettese az Országos Szlovák Önkormányzatnak. Alapító tagja és elnöke a Magyarországi Szlovák Szervezetek Úniójának. Zelman Ferenc portréja.”
– Szlovák Karácsony Vácot már két évtizede népszerű és igen várt eseménye nemcsak a városnak, hanem a környékbeli szlovák falvaknak is. December 16-án a Madách Imre Művelődési Központban ismét több száz szlovák gyűlt össze, hogy ne csak a találkozásnak örvendezzenek, hanem a Szlovákiából, Máriatölgyesről (Dubnica nad Váhom) érkezett Vršatec folklóregyüttes műsorának is.

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

December 22., péntek:
A mai műsorban két színésznővel hallhatnak karácsonyi hangulatú beszélgetést. Az egyik egy ismert szlovákiai színésznő, Kamila Magálová, nagymamaként is mindig fitt, energikus, és saját főzős műsora van a televízióban. A másik, Dósa Zsuzsa, Kisfaludy- és Domján Edit díjas színésznő, a szarvasi Cervinus Teatrum művészeti igazgatója, akit hallgatóink a Holle anyó c. kétnyelvű mesemusical főszereplőjeként is megismerhettek. Ma elárulja nekünk azt is, mit jelent számára a kétnyelvűség, és hogyan fogadták be őt a szarvasiak. A műsor utolsó részében Radoslav Ragác történésszel hallhatnak egy beszélgetést arról, milyen étkek és csemegék kerültek a holicsi várkastély- egykori császári nyaraló- vendégei asztalára.

Szerkesztő-műsorvezető: Makai Ildikó

December 23., szombat:
– December 3-án tartotta hagyományos adventi találkozóját a Komárom-Esztergom Megyei Szlovák Önkormányzat. Az első adventi gyertyát Völner Pál államtitkár és Nagy Mária az OSZÖ Kulturális és Ifjúsági Bizottságának elnöke gyújtották meg. Ezt követően a Praslica Folklórcsoport mutatkozott be ünnepi műsorral a jelenlévőknek. A Garamkovácsiban összegyűjtött hagyományokból hallhatnak ízelítőt összeállításunkban.
– Hogyan készülnek a komárom-esztergom megyei szlovákok a karácsonyra, milyen hagyományokat őriztek meg?
– A Romániában és Szerbiában élő dél-alföldi szlovákok sok karácsonyi szokást megőriztek. Néhány évvel ezelőtt erról beszéltek, hogyan zajlik az év legszebb ünnepe déli szomszédainknál, a szlovák falvakban.
– A legszebb szlovák karácsonyi dalokból.

Szerkesztő-műsorvezető: Bencsik János

December 24., vasárnap:
– Karácsonyi áhítat – Szpisák Attila
– A Békés Megyei Önkormányzat és Szarvas Város Önkormányzata közösen rendezte a nemzetiségek napja alkalmából a Békés Megyei Nemzetiségek Napi Díszünnepséget. A szlovákság az idén a szarvasi Nobik Erzsébetet evangélikus lelkészt jelölte a Békés Megye Kisebbségéért Díjra. Nobik Erzsébet 1940. július 26-án született Szarvason. A jó képességű, ambiciózus lány az érettségi bizonyítvány megszerzése után gyógyszerészeti szakon szeretett volna továbbtanulni, de mindezt az akkori politikai viszonyok nem tették lehetővé számára. Jelentkezett az Evangélikus Teológiai Akadémiára, ahol már első éves hallgatóként megértette, hogy életét a politikánál nagyobb hatalom, a kegyelem és a szeretet ura, Jézus vette kezébe és az utat is Ő határozza meg számára. 58 évi lelkészi pályája során szolgált Galgagyörkön, Váckisújfaluban, Kondoroson, Csabacsűdön és szülővárosában Szarvason, az Evangélikus Új- és Ótemplomban egyaránt. Nobik Erzsébet portréja ism.
– Kolindák európai nemzeteknél. Szlovák és magyar karácsonyi dalok összehasonlítása…..szlovák vagy magyar szöveg volt első:
Uram, áldd meg ezt a földet, s minden nemzetét!
Napod fénye boldogítsa népek életét.
Szomszédok közt megértést, szeretetet és békét.
Uram, áldd meg ezt a földet, s minden nemzetét!

Daj Boh šťastia tejto zemi, všetkým ľudom v nej.
Nech im slnko jasne svieti každý Boží deň.
Nech ich sused v láske má, nech im priazeň, pokoj dá,
Daj Boh šťastia tejto zemi, všetkým ľudom v nej.

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

Szlovák nemzetiségi műsor minden nap 18:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán

Ide kattintva hallgathatja online>>>

Korábbi adások>>>

Olvasson tovább