A Dal 2018

Elhunyt Magyarország „szőke hajú, fekete hangú” énekesnője - Fábián Julira emlékezünk

Az ember élete rövid, ezért minden percét ki kell használni, ami csak a rendelkezésünkre áll! Ehhez tökéletes példát mutatott az emberek számára Fábián Juli, aki a csodálatos és különleges hangjával 37 éves korára olyan sikereket és eredményeket ért el, amivel beírta magát a magyar zenei élet Nagykönyvébe.

Fábián Juli az általános iskolában kezdte el a zenei tanulmányait, amit az Etűd Zeneiskola követett, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz tanszakára járt. Munkássága során több zenekarnak is tagja volt, így a Soft Jazz Band, az Erik Sumo Band, és a két évig működő saját kvartettje, a Just In Time.  Emellett vendégművészként számos más formációval is együtt dolgozott, többek között a Gyárfás István Trióval, a Budapest Jazz Orchestraval, és a Random Trip zenészeivel is. Bár az énekesnő zenéjét leginkább a jazz határozta meg, de több műfajt is kipróbált az évek során, így együtt dolgozott az ország egyik legismertebb elektronikus bandájával a Barabás Lőrinc Eklektric-kel, ezzel a formációval vált országosan is ismertté. A zenekarral néhány év alatt szinte az összes hazai fesztiválon és klubban hallhatta őt a nagyérdemű.

Az énekesnő különleges, izgalmas ’fekete’ hangjával elnyerte nemcsak a nagyközönség, de a szakma elismerését is. Sárik Péter zenésztársával alkotott közös dalaival több helyezést is elért nemzetközi dalversenyeken, valamint a Fábián Juli Jazz Riff „Honey and Chili” albumát Fonogram díjra is jelölték „Az Év Hazai Jazz Albuma” kategóriában. 2007-ben és 2008-ban Juli az egyik legismertebb jazz-énekverseny, Montreux Jazz Voice Competition döntőjében mérethette meg magát, 2011. évben pedig elnyerte a Lakatos – Ablakos Dezső Ösztöndíjat, melyet évente három kiemelkedően tehetséges jazz zenészésznek ítélnek oda.

Munkássága során az énekesnő több mint tíz lemezen énekelt, rengeteg klub fellépése volt Európa szerte, és hallhattuk őt számos fesztiválon: a Szigeten vagy épp a VOLT-on. Saját karrierje építése mellett tehetségkutatókban is közreműködött felkészítő tanárként vagy épp zsűritagként, sőt 2009-ben még a Poligamy című filmben is szerepelt.

Az énekesnő A Dal közönségének is megmutatta csodás hangját. Fábián Juli és Zoohacker formáció 2012-ben mutatkozott be A Dal színpadán, ahol a „Like a Child” című dalukkal elnyerték a közönség tetszését és egészen a döntőig meneteltek.

Legközelebb 2015-ben köszönthettük őket a Talamba oldalán, akikkel a „Shine” című dallal egy fantasztikus extra produkcióval szórakoztatták a nézőket.

Juli 2012-ben már megküzdött egyszer a rákkal és akkor úgy tűnt, felül kerekedett a gyilkos kóron. Azonban 2017-ben közösségi oldalán tudatta a rajongóival, hogy sajnos ismét kiújult a betegsége. Zenekara 2017. december 16-án jelentette be, hogy a hosszantartó betegsége után békésen távozott családja, barátai és zenésztársai körében.

Nyugodj békében Juli!

Kapcsolódó Hírek