×
A Dal 2018

A szemüveges srác, aki megfricskázta a magyar zeneipart

ByeAlex a Kedvesem című dallal nyerte meg A Dal 2013-at. Márta Alex, azaz ismertebb nevén ByeAlex, egyértelműen A Dal 2013-nak köszönheti országos hírnevét. Cikksorozatunkban bemutatjuk, hogy az elmúlt évadokban melyek lettek Magyarország legjobb dalai.

A Dal2013 volt talán az a műsor, amely az utóbbi években a legtöbb érzelmet váltotta ki a magyar emberekből. Ez pedig ByeAlexnek és dalának a Kedvesemnek köszönhető. Na, de ne szaladjunk ennyire előre. A 2012-es sikereket látva, az MTVA folytatta A Dal című műsorát. Az előző évhez képest 2013-ban még több pályázat – csaknem 250 – érkezett.

Az MTVA 2013-ban több showműsort tűzött adására, mint az előző évadban, így jóval több előadó kapott lehetőséget, hogy megmutassa tudását az egész országnak. A Dal 2013-ban összesen 6 műsorral jelentkezett. A nézők 3 elődöntőt láthattak és összesen 30 produkciót. A nemzeti dalverseny végső döntőjébe végül összesen 8 dal került be. Keresztes Ildikó, Radics Gigi, Cserpes Laura, Agárdi Szilvia-Pál Dénessel közösen, Vastag Tamás, Kállay-Saunders András, Rácz Gergő és ByeAlex. A zsűri szinte egyöntetűen Kállay-Saunders Andrást és My Babe című dalát szerette volna nyertesnek, azonban a nézők máshogy döntöttek. Az sms szavazatok alapján ByeAlex – Kedvesem című száma nyerte meg A Dal 2013-at. A döntőt nagyon sokan nézték, több mint egymillió ember kapcsolt az M1-re vagy a Duna World-re. A sikernek köszönhetően a fiatal előadó képviselte Magyarországot Malmőben, ahol a hatalmas sikernek számító 10.helyezést érte el.

ByAlex Kedvesem című dalát 2014-ben az év dala kategóriában Fonogram díjra, Szörpoholista című dalát ugyanitt az év hazai klasszikus pop-rock albuma vagy hangfelvétele címre jelölték.

ByeAlex első nagy sikerét egyértelműen A Dalnak köszönheti. A kisvárdai születésű Márta Alex 2012-ben – egy évvel A Dal 2013 sikere előtt – kezdett el zenélni és azóta is ezt teszi. ByeAlex és a Slepp néven indított új formációt, amely együttessel folyamatosan jelen van a Petőfi Rádióban és a legnépszerűbb videómegosztó portálon, de országszerte koncertezik is.

Kapcsolódó Hírek