×

Ukrán nemzetiségi műsor: az ukrán diplomácia 100. évfordulója

A december 15-i adás tartalmából.
 

December 3-án Budapesten lezajlott nemzetközi konferencia az ukrán diplomáciai 100 éves évfordulója alkalmából, Ukrajna Magyarországi Nagykövetsége és az Országos Ukrán Önkormányzat közös szervezésében.

Nepop Ljubov, Ukrajna magyarországi nagykövete megnyitó beszédében kiemelte, hogy az ukrán diplomácia 100 éves évfordulója jó alkalom arra, hogy visszaemlékezzünk, min ment keresztül országunk, és elgondolkodjunk azon, mit kell tennünk annak érdekében, hogy biztosítsuk felvirágzását. A nagykövet emlékeztetett rá, hogy néhány nappal ezelőtt, november 21-én méltattuk a Méltóság és Szabadság Napját, és a múlt hét szombatján, november 25-én emlékeztünk az 1932-1933-ás Ukrajnai Holodomor ártatlan áldozatairól. Mindkét esemény alkalmat adott arra, hogy elgondolkodjunk – az államiságot őrizni és védeni kell, hogy senkinek sem engedjük meg elpusztítani népünket vagy elvenni azt a jogát, hogy önmaga döntsön saját jövőjéről. Nem minden alkalommal sikerül ezt elérni a diplomácia módszereivel, sajnálatosan néha ezt a harcot fegyverrel a kézben kell megvívni mint teszi azt ma Ukrajna ellenállva az orosz agressziónak.

Névtelen

Nepop Ljubov aláhúzta, hogy a mai konferenciára az ukrán-magyar diplomáciai kapcsolatok felvételének napján kerül sor. Az szimbolikus jelentőségű, hogy erre a napra lett időzítve két barátságos labdarugó mérkőzés megtartása – Debrecenben és Budapesten – a „Gyerekfutballal a békéért” nemzetközi szociális projekt keretében.

„A Kelet-Ukrajnai gyerekek, akik bárki másnál jobban tudják, mi az orosz agresszió, mi a háború, ma itt vannak velünk. Meggyőződésem, hogy rájuk tekintve még több erőnk lesz a diplomácia valamennyi eszközének használatára, hogy nemzetközi partnereinkkel közösen mielőbb visszaállítsuk Ukrajna területi egységét és a békét” – mondta a nagykövet.

A konferencián felszóllalt Kravcsenkó Jurij, az Országos Ukrán Önkormányzat elnöke és Lubinec Dmytro, Ukrajna Legfelsőbb Tanácsa képviselője.

gre

A konferencia keretébe bemutatásra került a „Gyerekfutballal a békéért” elnevezésű nemzetközi szociális projekt és megnyitásra a Donbasz életét bemutató gyerekfotó kiállítás, amely a Kelet-Ukrajnai helyzetet mutatja be a gyerekek szemén keresztül.

Ukrán nemzetiségi műsor minden pénteken 13:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán!

Szerkesztő-műsorvezető: Sipajlo Igor

Tovább a műsoroldalra>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább