Új formációk, új lehetőségek a Dal 2018-ban

Meguntad a zeneválogatásod, amit az elmúlt hetekben hallgattál? Szeretnél friss, de profi zenekarokat hallgatni a legkülönfélébb műfajokban? Nézd meg, kik indulnak A Dal 2018 legjobb harminc versenyzője között és biztosan megtalálod a hozzád illő zenét!

A dalokat és az előadóikat bemutató négyrészes cikksorozatunk utolsó részében is olyan előadókat, formációkat mutatunk be, akik ebben a felállásban még nem feltétlenül szereztek országos ismertséget. Azonban A Dal 2018 most ezt is megadhatja nekik. Színpadra lép többek között a kecskeméti Nova Prospect zenekar, akik 2007-ben alakultak. A banda elődje Booboo’s Punch, ismerősen csenghet a rock és a metál zenét kedvelők körében. A Nova Prospect zenekar stílusukba igyekeznek egyéb zenei hatásokat is belecsempészni, ezáltal lesz zenéjük kortalan, friss és modern is egyben. 2009-ben jelent meg első nagylemezük „Lépj ki az árnyékból” címmel. „Vigyázó” címet viseli daluk, amely bekerült a legjobb 30 közé.

A tehetség kortalan? Knoll Gabi esetében biztosan. Az Egy Másik Zenekar jelentette számára az igazi zenekari élményt, akikkel 3 éven át zenélt együtt, így a sikereken is közösen osztoztak. Megnyertek egy tehetségkutató versenyt, folyamatosan koncerteztek és előszeretettel járták a fesztiválokat is. Gabi a zenekarban eltöltött 3 év után úgy érezte, szóló karrierjére szeretne koncentrálni. Az „újgabit” A Dal 2014 színpadán mutatta be a közönségnek. Idén ismét nagydobásra készül „Nobody to die for” című dalával.

A „Királynék városából”, Veszprémről érkezik a Dal 2018 színpadára Süle Zsolt. Az énekes kezdetben a dobokat ütötte, majd környezete biztatására felállt a dobok mögül és beállt a mikrofon mögé. A pozitív visszajelzés további erőt adott neki, így ebből merítve, saját szerzeményekkel rukkolt elő. A Dal 2018-as színpadán az LGT Emlékzenekar énekese, „Zöld a május” című szerzeményével mutatkozik be.

A Living Room frontembere, Pál Benjámin Miskolcról érkezik A Dal 2018 versenyébe. Már egészen fiatalon a zene bűvöletébe került, azonban nem rögtön az éneklést választotta. Benjámin hegedűn játszott, csak később kezdett az énekléssel foglalkozni. Alapító tagja az Otherline zenekarnak, és tagja a Bella Banda világzenei formációnak is. Gyakorlott versenyző, hiszen a 2017-es mezőnyben is megmérettette magát. Idén „Kirakat élet” című dalukkal szállnak versenybe a Living Room zenekarral.

A Yesyes zenekar ugyan csak 2015-ben alakult, de a frontember neve nem csak A Dal műsor követőinek körében csenghet ismerősen. Szabó Ádám, a harmonikás fiú, aki több tehetségkutató versenyben is kiváló eredményeket ért el. 2018-ban Katona Tamással mutatkoznak be „I let you run away” című dalukkal. Óvodás korától vonzódott a zenéhez, hiszen 5 évesen már a harmonika volt a választott hangszere.

A Nene zenekar formációja egyelőre kevésbé ismert a nagyközönség szemében, bár énekesnőjük, Orsovai Renáta Katalin több tehetségkutató versenyben is próbára tette már magát, az ő neve sokaknak ismerősen csenghet. A Dal 2018-ban a „Mese a királyról” című dallal lépnek a nagyközönség elé és indulnak a Magyarország legjobb dala címért.

A ByTheWay formáció tagjai sok lány szívét megdobogtatták már. A Dal 2015-ös évadában is bekerültek a legjobb 30 közé. Idén sincs ez másképp, azonban két külön csapattal indulnak neki a megmérettetésnek. Vavra Bence a Ceasefire X frontembereként a Satellites” című dallal nevezett a versenyre és került a legjobb 30 közé, Szikszai Pétert pedig Maya ’n’ Peti duettjében láthatjuk és hallhatjuk a „Nekem te” című dallal.

Kosárlabda vagy zene? Ez volt a kérdés Dánielfy Gergely életében, aki végül az utóbbi mellett tette le voksát és bizonyította több tehetségkutató versenyben rátermettségét. Gergely jelenleg Kaposvári Egyetem művészeti szakára jár. A Dal 2018 színpadán az „Azt mondtad” című dallal igyekszik bebizonyítani, hogy a színpadon szinte minden szerepben megállja a helyét.

Horváth Cintia & Balogh Tomi Journey (Break your Chains) című dalukkal jelentkeztek és kerültek be A Dal 2018 válogatójába. A nagykanizsai születésű énekesnő számos hazai énekverseny győztese. A duó másik tagja Junior Príma-díjas zongorista, zeneszerző, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszakán diplomázott. Balogh Tamás 2015-ben az 50 Tehetséges Magyar Fiatal program egyik tagja volt. Mystic Stars címen jelent meg albuma.

A rock-metal sem hiányozhat A Dal sokszínű palettájáról! Ezt a stílust képviseli a 2006-ban alakult AWS zenekar. A budakesziről indult banda már sokak számára ismerős nemcsak hazánkban, hanem a határon túl is, hiszen számos fesztiválon és a szomszédos országokban is felléptek már. A srácok már két nagylemezt, két kislemezt és 6 videóklipet is a hátuk mögött tudhatnak, valamint számos elismerést is bezsebeltek már, így 2011-ben MTV Brand:New győztes zenekara is az AWS volt. Az új szériában a Siklósi Örs által írt „Viszlát nyár” című dalukkal fogják felrobbantani A Dal színpadát.

Régi-új ismerősként fogadhatjuk a színpadon a Fourtissimo-t, hiszen 2015-ben Éliás Gyula JR. oldalán már megismerhette őket A Dal közönsége. A Kuna testvérek által alapított formáció elsőként hozta be hazánkba a crossover műfaját. Első stúdió albumuk megjelenése után a jazz-rock és a fúziós jazz műfajában kezdtek el alkotni, és a 25 éves munkásságuk során számos szakmai díjat nyertek, és hatalmas sikereket értek el nemcsak Magyarországon, hanem Európa-szerte. A Dal 2018-as szériájában a Kuna testvérek által írt és szerzett „Kisnyuszi a kalapban” című dalukkal fogják megmutatni a nagyérdeműnek, miért is imádják világszerte a jazzt.

2013-ban kezdte meg működését a Patikadomb együttes, ami az alternatív pop-rock stílust fogja képviselni A Dal 2018-ban. A Dobos Gábor, Kátai Tamás, és Ujvári Gyula alkotta formációnak már a megalakulásukat követő évben megjelent egy kislemeze, „Nefelejcsutca” címmel. Az elmúlt években több dalukat is megismerhette a rádióhallgató közönség, valamint számos ismert magyar együttes mellett léphettek színpadra, mint a Hiperkarma vagy a Belmondo. A fiúk 2018-ban a szintén saját szerzeményű „Jó szelet!” című dalukkal fognak bemutatkozni A Dal 2018 közönségének.

A Dal 2018 első válogató adása 2018. január 20-án lesz látható a Dunán.

Olvasson tovább